Política

política

la renovació de CDC

El PDC s'obre a no registrar el preàmbul dels estatuts

La coordinadora general del Partit Demòcrata Català s'avé a retirar l'al·lusió a la unilateralitat del text d'intencions

Assegura que, si finalment han de canviar de nom, el decidiran els associats

La coordinadora general del Partit Demòcrata Català (PDC), Marta Pascal, va deixar ahir la porta oberta a retirar el preàmbul dels estatuts del partit perquè el Ministeri de l'Interior, últim responsable del registre de partits, deixi inscriure la nova formació. En aquest preàmbul, el PDC no descarta la via unilateral cap a la independència, una referència que el departament que capitaneja en funcions Jorge Fernández Díaz ha alertat que pot entrar en contradicció amb la llei de partits. Pascal, entrevistada a El matí de Catalunya Ràdio, argumentava que podrien retirar el preàmbul perquè “és un aspecte no normatiu i no té conseqüències jurídiques”. Malgrat això, va insistir que fer-ho no implicaria canviar d'idees polítiques.

El que va descartar del tot, almenys de moment, és renunciar al nom del partit, un dels requisits que Interior fixa perquè la nova Convergència pugui ser inscrita al registre de partits. “El defensarem fins al final i tindrem en compte el que proposin els advocats en els àmbits tècnic i jurídic”, assegurava Pascal, que també tenia, això sí, un pla B en cas que al final calgui fer-ho: “Serem fidels a l'esperit fundacional del partit i el decidirem conjuntament amb els associats.”

En relació amb el nom, la notificació d'Interior exposa que pot confondre els electors perquè ja existeix Demòcrates de Catalunya i el partit Pàtria i Dignitat, amb unes sigles semblants, PDCat. La coordinadora nacional dels nous “demòcrates”, per contra, defensava ahir que hi ha 77 formacions registrades amb la paraula demòcrata i 40 amb la paraula català.

És per això que Pascal diu que, darrere del rebuig del govern espanyol a la inscripció del PDC, només veu una intencionalitat política. “El ministeri ens diu que, si no pensem com ells, no ens podem registrar”, resumeix la dirigent. En canvi, Interior, en un comunicat posterior, rebutjava que es tracti d'un atac polític i feia referència només a “defectes formals”.

LA FRASE

Defensarem el nom fins al final i tindrem en compte el que proposin els advocats en els àmbits tècnic i jurídic
Marta Pascal
coordinadora general partit demòcrata català

El govern i la CUP obren la negociació pressupostària

ò.p.j

Membres del govern, encapçalats pel secretari general del Departament de la Vicepresidència, Josep M. Jové, i el secretari d'Economia, Pere Aragonès, van obrir les converses dimecres sobre el pressupost del 2017 amb una delegació de la CUP. Segons fonts coneixedores, més enllà d'una presentació tècnica de les necessitats expressades per cada departament, es va parlar només de l'organització de les negociacions a partir d'ara, com ara la informació que s'intercanviaran o les línies considerades vermelles. Es va decidir que hi haurà reunions gairebé setmanals, a partir de la setmana que ve. Segons les mateixes fonts, el clima va ser “franc”, tot i que encara no es va entrar en el detall dels números. La idea del govern és parlar també amb Catalunya Sí que es Pot en les pròximes setmanes.

Com que no té notícies de l'Estat, que ha de fer les previsions sobre les bestretes de l'any vinent i la liquidació del model del 2015, el govern ha decidit que tirarà endavant el pressupost amb les estimacions dels models matemàtics propis, que vol que siguin “prudents”. El límit de dèficit el 2017 serà del 0,5%



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia