Política

memòria històrica

Unanimitat a Vilassar de Mar per esborrar de l'espai públic símbols franquistes

Una moció d'ERC-VdMdiuSí i Babord obre la porta a substituir els noms del carrer Doctor Modrego i la plaça Carlos Trias

Es farà un procés participatiu

Vilassar de Mar ha fet un pas decisiu i ferm per eliminar la simbologia franquista dels espais públics. Una moció presentada pels grups d'ERC-VdMdiuSí i Babord va aconseguir el suport unànime per substituir els noms del carrer Doctor Modrego, a prop de la carretera N-II, i de la plaça Carlos Trias, al barri del Barato, per uns altres noms que es triïn a partir d'un procés participatiu obert a la ciutadania. Gregorio Modrego va ser el primer arquebisbe de Barcelona i va donar autoritat moral als revoltats del cop d'estat del 18 de juliol del 1936. Home molt vinculat al règim de Franco, va promoure la construcció de nombroses esglésies. D'altra banda, Carlos Trias va ser advocat, secretari de la Falange a Barcelona i regidor de l'Ajuntament de la capital catalana després de la Guerra Civil.

El regidor de Territori i Habitatge, Àngel Font (ERC-VdMdiuSí), explica que la proposta respon tant a la voluntat explícita del consistori d'eliminar la simbologia franquista de carrers i places com d'aplicar la llei de la memòria històrica aprovada pel Congrés l'any 2007. “Es tracta d'una normativa d'obligat compliment per a tots els ajuntaments”, explica.

Grup de treball

La moció recull la proposta de generar un debat actiu entre els veïns i també la creació d'un grup de treball integrat per ciutadans, entitats i grups polítics encarregat de fer les propostes dels nous noms. “L'Ajuntament també facilitarà als veïns del carrer i de la plaça afectats l'adaptació al canvi de nom a través de l'assessorament o fins i tot mantenint els dos noms durant un temps limitat”, concreta el regidor, que insisteix que el procediment “es farà de la forma més natural possible”. El text aprovat inclou la retirada de les diferents plaques de l'Instituto Nacional de la Vivienda que encara llueixen a les façanes d'alguns edificis i proposa canviar-los per les plaques actuals d'Habitatges de Protecció Oficial.

Es dóna el cas que una moció semblant per retirar nomenclatura franquista la va presentar la CUP de Vilassar de Mar l'any 2009.

LA FRASE

L'Ajuntament assessorarà i facilitarà als veïns dels indrets afectats l'adaptació al canvi de nom
Àngel Font (ERC-VdMdiuSí)
REGIDOR DE TERRITORI I HABITATGE DE VILASSAR DE MAR


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia