Política

tribunal constitucional

nova sentència contrària

El TC suspèn cautelarment la resolució del Parlament per fer el referèndum

El tribunal “recorda” Forcadell i la Mesa del Parlament que han d'impedir acords parlamentaris que “vulnerin la llei” i que si no ho fan poden enfrontar-se a responsabilitats penals

El Ple del Tribunal Constitucional ha aprovat avui suspendre cautelarment la Resolució 306/XI del Parlament de Catalunya, aprovada a la cambra catalana el 6 d'octubre, i que establia les bases per fer el referèndum i engegar el procés constituent de la República catalana. El TC, a banda de deixar sense efecte l'acord plenari, recorda a la presidenta i a la Mesa del Parlament que és la seva obligació “impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada” [en referència a diversos acords sobre el procés constituent impugnats al seu dia pel TC i que són el fonament per l'actual suspensió cautelar] i els explicita que de no fer-ho afronten “eventualment” responsabilitats que podrien arribar a ser “de tipus penal”.

El Constitucional, doncs, continua frenant qualsevol acció parlamentària relacionada amb el procés d'independència de Catalunya. Ara han deixat sense efecte cautelarment els capítols “Referèndum” i “Procés Constituent” aprovats el passat 6 d'octubre, que establien un camí de ruptura amb l'Estat a partir de la celebració d'un referèndum. El TC dóna la raó a l'advocat de l'Estat que ha recorregut l'acord parlamentari adduint que va en contra de la sentència 259/2015 del TC que fa un any va declarar la inconstitucionalitat i nul·litat d'una altra resolució de la cambra catalana, en aquest cas la del 9 de novembre de 2015, “sobre l'inici del procés polític a Catalunya com a conseqüència dels resultats electorals del 27 de setembre de 2015”. Així mateix el Parlament hauria contravingut també dues resolucions del TC contràries al procés, la que feia referència a la creació de comissions parlamentàries i una resolució posterior que ratificava l'informe i les conclusions de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent.

Ara, tant el ministeri fiscal com el Parlament tenen 20 dies per presentar al·legacions. el mateix temps que l'alt tribunal dóna a la presidenta del Parlament, als membres de la Mesa i al secretari general de la Cambra perquè facin els informes “sobre les actuacions parlamentàries que van donar lloc a l'aprovació de la resolució 306/XI”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia