Política

iva sanitari

ICV-EUiA de Lloret proposa subvencionar compreses, tampons i bolquers

La coalició defensa l'IVA inferior al 4% i proposarà una esmena al pressupost per finançar la diferència amb el tribut actual segons criteris econòmics

El grup municipal d'ICV-EUiA a Lloret de Mar vol que el pressupost del 2017, que s'aprovarà dilluns al ple, inclogui una partida per subvencionar els productes d'higiene íntima de les dones (compreses i tampons) i els bolquers, seguint criteris econòmics. La dotació que proposa el grup serà d'uns 40.000 euros, i segons va explicar el portaveu del grup a l'Ajuntament, Xavier Rodríguez Pacios, la petició ve motivada pel fet que aquests productes estan subjectes a un IVA d'un 10% en el cas de les compreses i els tampons, i d'un 21% en el cas dels bolquers per a mainada i gent gran.

El grup defensa que aquests productes haurien de tenir un IVA inferior al 5%, com a productes de primera necessitat. La proposta, en l'àmbit parlamentari català, ja la va fer ERC el 2000, i el Congrés dels Diputats va aprovar el mes d'octubre instar el govern a rebaixar l'IVA, a iniciativa d'ERC, que va tenir el suport de tots els grups excepte el PP. Per ICV-EUiA, no té cap sentit tenir un impost elevat “que penalitza pel fet de ser dona”, i proposarà, en l'esmena que presentarà dilluns, que l'IVA d'aquests productes d'higiene passi al 4%. Pacios va dir que confia que, com a mínim, l'esmena tingui el suport del regidor i diputat Jordi Orobitg (ERC) que governa juntament amb PDCAT i el PSC. “Esperem que almenys el seu vot sigui favorable”, va dir. La coalició proposa acotar l'edat a les noies i dones d'entre 14 i 50 anys, i als nadons de 0 a 2 anys, en unitats familiars amb una renda inferior als 28.500 euros.

“Mentre la rebaixa d'aquest impost no arriba, estaria bé que el nostre ajuntament subvencionés la diferència entre el 4% que busquem i el que s'aplica”, va dir Pacios, que va explicar que el grup ha fet càlculs del nombre de compreses i tampons que pot gastar una dona al cap de l'any, i el nombre de bolquers.

LA XIFRA

65,6
milions d'euros
és la xifra del pressupost que es portarà a votació en el ple de dilluns a Lloret de Mar

El pressupost de Lloret pujarà a 65,6 milions

El pressupost que l'equip de govern portarà a l'aprovació del ple dilluns puja a 65.613.076,63 euros, i preveu una partida d'inversions de 7.401.863,63 euros, dels quals tres milions i mig provindrien de subvencions, aproximadament la mateixa quantitat es finançaria amb crèdits i gairebé mig milió serien de recursos propis. Entre aquestes inversions, es preveuen 647.550 euros en reparació de vies públiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia