Política

Alcaldesses de tots els partits insten Santamaría a no excloure Puigdemont

Parlón, Conesa, Aymerich i Sabater neguen el diàleg local amb La Moncloa

La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, es vanta de poder saltar la Generalitat i substituir el diàleg amb Carles Puigdemont amb la interlocució directe amb els ajuntaments. Però les principals alcaldesses del país, amb una adscripció ideològica que va del PSC a la CUP, no només desmenteixen que hi hagi cap “operació diàleg” a escala municipal, sinó que avisen Santamaría que no es deixaran “utilitzar” des de Madrid per “dividir” les institucions catalanes i obviar la bilateralitat de La Moncloa i la Generalitat.

Abans de participar en una taula rodona a Madrid amb el títol Lideratge de la dona i nova governança pública, l'alcaldessa socialista de Santa Coloma, Núria Parlon, va denunciar la tàctica de Santamaría. “Estarem encantats de parlar, però sobre la nostra realitat i no per sortir en la veu de la vicepresidenta per ser utilitzats en el marc d'un conflicte”, va dir. Segons Parlon, “la relació Catalunya-Espanya s'ha de resoldre des de la bilateralitat”.

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, del PDeCAT, va considerar del tot “inadequat” l'intent de Santamaría de desviar el diàleg a escala local per tal de suplir la incomunicació amb Puigdemont. “Els qui han de parlar són els protagonistes de la situació, el govern estatal i el govern de la Generalitat, i donar a entendre que els ajuntaments o d'altres poden prendre part en aquest debat és del tot desafortunat”, va retreure Conesa.

Qui tampoc no ha notat cap “operació diàleg” en versió local per suplantar la Generalitat és Maite Aymerich (ERC), alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts, i això que Santamaría va presumir dimarts al Senat de parlar de tu a tu amb els batlles després de culpar el govern de tenir un concepte “patrimonialista propi d'altres règims”. “No són paraules atzaroses sinó amb ànim de buscar fissures entre els qui estem a favor del procés, estem al costat de la Generalitat i que el diàleg ha de ser bilateral”, rebatia Aymerich. Al seu torn, Dolors Sabater, de Guanyem Badalona En Comú, va qualificar de “pervers” que “l'intent d'utilitzar-nos vingui d'un govern que menysté el municipalisme i que dificulta la nostra tasca tombant en el TC eines com la llei 24/2015”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia