Política

procés sobiranista

Puigdemont i Junqueras reiteren la petició de diàleg

El president i el vicepresident avisen Rajoy que faran “tot el que estigui a l'abast” per exercir el dret a decidir el 2017

Iceta demanarà al PSOE que porti els pressupostos al Tribunal Constitucional

“En democràcia no existeix el dret a no dialogar. Nosaltres ja estem asseguts a la taula del diàleg. Trigaran gaire els altres convidats? És més: vindran? Quan sigui massa tard, si us plau no ens mirin a nosaltres.” Carles Puigdemont i Oriol Junqueras signen avui un article conjunt a El País en què reiteren la petició de dialogar a Mariano Rajoy i l'adverteixen que no renunciaran a exercir el dret a decidir: “Farem tot el que estigui al nostre abast perquè els ciutadans de Catalunya puguin votar el 2017, en un referèndum d'autodeterminació.” El president i el vicepresident insisteixen que el referèndum acordat és el que desitjarien i consideren que tal vegada és injust atribuir en exclusiva al cap de l'executiu espanyol una actitud que observen al PP en conjunt, al PSOE i a Ciutadans. “L'Estat ha abandonat tots els catalans”, lamenten, inclosos “els que haurien volgut veure en l'espanyol aquell estat propi que no és aliè a les seves demandes”. Puigdemont i Junqueras es refermen en la promesa de posar les urnes perquè els catalans decideixin: “És el seu dret i l'exerciran.”

Sota el títol Que guanyi el diàleg, que les urnes decideixin, tots dos dirigents evoquen l'experiència escocesa per demanar a Rajoy que l'agafi d'exemple. Ressalten les diferències entre l'actitud del govern i les Corts espanyoles amb la de l'executiu britànic i Westminster i conclouen que “no separen les diferències, el que separa és l'absència d'acord per resoldre-les”.

La voluntat de diàleg viurà un nou episodi aquesta setmana arran de l'aprovació dels pressupostos al Parlament. El PP té l'oportunitat de demostrar que és possible deixar de judicialitzar la política, malgrat que ja ha anunciat que portarà els comptes al Tribunal Constitucional. El PSOE tindrà la mateixa oportunitat. De moment, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va avançar ahir que si els pressupostos inclouen el referèndum, els socialistes catalans demanaran al PSOE que els impugni a l'alt tribunal. “Si la majoria independentista s'encaparra a aprovar una llei de pressupostos amb menció al referèndum il·legal”, el PSC no pot “desviar la mirada”. “No deixarem d'advertir ni de combatre qualsevol il·legalitat, en defensa de les institucions”, va argumentar.

“El govern d'Espanya arriba molt tard i el català ara té pressa i pretén saltar-se la legalitat posant a davant una reivindicació impossible”, va etzibar. Va presentar els socialistes com els “defensors d'una tercera via que implica capacitat de diàleg a banda i banda però que no és equidistant” i va advertir que “a partir d'ara el PSC ha d'estar en condicions d'afrontar unes eleccions al Parlament, siguin quan siguin”.

“Cap subordinació” al PSOE

El màxim mandatari del PSC, Miquel Iceta, va defensar el nou acord de relacions amb el PSOE assegurant que no hi existirà “cap subordinació”. “Sí que hi ha una explicitació de caminar junts, de prevenir, evitar i resoldre problemes.” També va refermar “la neutralitat” del PSC en el procés de primàries que comença el PSOE per triar líder i va assegurar que estaran al costat de la “persona designada”, “sigui qui sigui”. En recordar que el mes que ve farà 40 anys del Pacte d'Abril (que va unir el PSC-Congrés i la federació catalana del PSOE) i que l'any que ve el partit complirà 40 anys, va llançar una coça al PDeCAT: “Nosaltres no hem hagut mai de canviar de nom ni d'abaixar el cap, estem orgullosos dels nostres fundadors.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia