Política

PEDRO IGNACIO ALTAMIRANO

PRESIDENT DE L'ASSEMBLEA NACIONAL ANDALUSA (ANA)

“Si els catalans no voten, tornarem a la dictadura”

“El govern espanyol està fent el ridícul no permetent al poble català sortir a votar, encara que sigui per quedar-se, i és per això que el procés català és el procés de tots”

“El 4 de desembre, 25.000 persones van cridar independència a Sevilla; el 28 de febrer, ja en van ser 100.000, i enguany ens hem proposat arribar a 500.000. Si ho aconseguim, les coses canviaran”

Revulsiu per arribar a ser país
“L'ANA dona suport a tot moviment que aixequi en la societat civil les ganes d'aconseguir la independència. No ens presentarem a cap elecció, però sí que veurem quan arribin quines opcions hi ha per votar”, afirma Altamirano. I continua: “A Andalusia sobren tots els partits espanyols, que tenen el cap a Madrid. No hi pactarem i els farem fora del Parlament.”
A Andalusia ja s'ha demostrat que, governi qui governi, sempre ho paguem els andalusos

L'ANA es va gestar l'11 de setembre arran de la participació de Pedro Ignacio Altamirano en la Diada, convidat per ERC. Aquella cita el va convèncer que Andalusia necessitava també una demostració d'activisme social com el català.

Defenseu que els 40 anys d'autonomia han estat molt perjudicials per a la vostra terra. Quina és la situació ara?
Mentre que a Catalunya serà un procés polític d'anar sumant a poc a poc, els andalusos no avisarem. Ens despertarem un matí i marxarem, per la misèria, la gana... perquè no podem més. Després de 40 anys de franquisme, ens hem posat en 40 anys de socialisme, que ha funcionat exactament igual. El procés català ha de lluitar contra l'Estat espanyol, i els nacionalistes andalusos, contra l'Estat i la Junta d'Andalusia. Ja estem veient l'exemple impresentable que dona Susana Díaz: ha girat l'esquena al seu poble i ha marxat a fer-se famosa.
Només una república andalusa podrà assolir els nivells de riquesa potencials?
Indubtablement. Si hem arribat a aquesta conclusió és perquè, després de 40 anys d'esperar que es compleixi una sola de les promeses que s'han fet al poble andalús, ens hem adonat que és impossible. Andalusia és una nació que al llarg de la història ja ha estat dues vegades independent: vam tenir un regne de Tartessos fa 3.500 anys i el califat de Còrdova. I en època romana, de manera breu, Màlaga va tenir força autonomia política i econòmica. Sempre que hem estat independents, hem estat rics i pròspers.
Quins són els punts més destacats del full de ruta?
El 4 de desembre del 2017 es compleixen 40 anys de l'assassinat de Caparrós, quan dos milions d'andalusos van sortir al carrer perquè no es marginés Andalusia respecte a Catalunya i el País Basc, i proclamarem la república independent d'Andalusia. Pot semblar una broma, però no ho és. No estem bojos: no proclamarem una república perquè no estem al govern, però sí que crearem un govern paral·lel en què demostrarem als andalusos com governa la Junta i com es governaria si fos lliure i republicana. Serà un exercici bastant important per aconseguir els objectius que tenim.
I aquest govern alternatiu podria treballar en el marc de l'Estat espanyol?
A Andalusia ja s'ha demostrat que, governi qui governi, sempre ho paguem els andalusos. Venen a pescar els vots i els posen al servei dels seus partits. Ja ho va dir Albert Rivera. El procés és irreversible.
Fa poc més de dos anys va néixer Som Andalusos, un partit nacionalista que es va presentar al juny a les eleccions i no va obtenir uns resultats gaire bons… Fins a quin punt està estès el nacionalisme andalús?
És un camí llarg. L'endemà d'enterrar el Partit Andalusista vam muntar el Partit Nacionalista Andalús (PNA). Ara tenim uns instruments a Andalusia que ens parlen de república, d'independència i d'un futur per a Andalusia que estan començant a calar. El 4 de desembre van sortir 25.000 persones a Sevilla a cridar independència, i el 28 de febrer ja en van ser 100.000. Aquest any ens hem proposat arribar a les 500.000 persones a Màlaga. Si ho aconseguim, les coses canviaran.
A Catalunya fa molts anys que es parla de marxar, però ells diuen que realment només volem negociar per obtenir millores. És aquesta la seva idea?
La propera reforma territorial i política de l'Estat no pot venir de dalt a baix, de Madrid. El que construïm entre tots ho construirem des de baix, des de la independència. Vostès donin la independència, i des de la meva república ja veurem què faig amb la resta de repúbliques germanes. Possiblement arribarem, o no, a una república federal o confederal, però deixin-me construir la casa des de sota. No repetim la història del 78, ho hem de trencar. Com? Deixem que els pobles s'autodeterminin, i des de la independència veurem què passa en el futur.
Com veuen el procés català?
És patètic veure que l'Estat no té ni idea de què és la democràcia. La por que té de les urnes és atroç. Estem en una paràlisi del govern espanyol. Li cau la casa a trossos i intentarà fer el que sigui, no perquè un poble com el català no tingui el dret a decidir, reconegut en la Carta de les Nacions Unides, sinó perquè no es faci el referèndum. Qui està fent el ridícul és el govern espanyol, que no permet al poble català sortir a votar, encara que sigui per quedar-se. Per això el procés català és el procés de tots. Aquí, ens hi estem jugant la democràcia: si els catalans no voten, tornarem a una dictadura per molts anys.
La realitat del sobiranisme no té una correlació al Parlament andalús. Com es construeix la majoria social perquè tingui una traducció electoral?
Pels mitjans de comunicació, a Andalusia no existeix el nacionalisme. Però a Andalusia s'ha començat a perdre la por.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia