Política

El PDeCAT situa Corominas al capdavant de JxSí

El fins ara vicepresident del Parlament pilotarà el grup parlamentari

Guinó ocuparà el seu lloc a la mesa

El partit sospesa ampliar la direcció executiva i aplega els exconsellers que han cessat

El PDeCAT va situar finalment el fins ara vicepresident primer de la mesa del Parlament, Lluís Corominas, al capdavant de JxSí. La direcció va prendre aquesta decisió després de la presa de possessió de Jordi Turull com a conseller de la Presidència i portaveu del govern. El moviment de peça en feia moure encara una altra. L’alcalde de Besalú, Lluís Guinó, ocuparà el lloc de Corominas a la mesa. Tot i les veus internes que consideraven que havia de ser la mateixa coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, qui rellevés Turull a la presidència de JxSí, Pascal ja va anunciar divendres que se centraria a reforçar al partit al costat del coordinador organitzatiu de la formació, David Bonvehí. Corominas és un dels diputats més experimentats dels neoconvergents. Ha estat un home clau a la mesa durant la legislatura i està investigat al TSJC per haver permès la votació de les resolucions del debat de política general sobre el referèndum unilateral i el procés constituent.

El PDeCAT va tornar a intentar ahir fer pinya, en aquest cas després de la remodelació del govern de divendres, en una reunió extraordinària del comitè nacional. Hi van assistir els exconsellers Neus Munté –que alhora és vicepresidenta del partit–, Jordi Jané i Meritxell Ruiz, a més de l’exsecretari del govern Jaume Vidal de Ciurana. No hi va ser l’exconseller Jordi Baiget.

Durant la reunió, Puigdemont va tornar a fer una crida a la unitat, després del malestar i el sentiment agredolç que van generar els relleus governamentals a dirigents del partit.

Enuig de Mas per Munté

L’expresident de la Generalitat i president de la formació, Artur Mas, va expressar la seva decepció i disgust per les filtracions “allunyades de la veritat” que alguns membres de la formació havien fet sobre les causes de la sortida del govern de Munté, segons fonts coneixedores de la reunió. L’exportaveu del govern –que segons diverses fonts mantenia diferències de pes amb Puigdemont i no va deixar l’executiu per reservar-se a les primàries per a la candidatura de Barcelona– participarà avui en un acte a Barcelona de la campanya pel sí del PDeCAT.

Els membres que han cessat de l’executiu formaran part del comitè nacional. A més, Pascal va obrir la porta a ampliar la direcció executiva entre la tardor i finals d’any. La cúpula es va reduir significativament després de la sortida de quatre membres que no volien renunciar als càrrecs institucionals per continuar als llocs de comandament del partit d’acord amb el règim d’incompatibilitats. Un d’ells era el mateix Guinó.

JxSí ratificarà aquest migdia en una reunió de grup el relleu a la presidència. Corominas, de fet, ja va assistir ahir a la reunió de la direcció del grup parlamentari, on es va abordar la qüestió. Després, el fins ara vicepresident primer de la mesa del Parlament farà la primera roda de premsa com a president de JxSí. El canvi a la mesa de la cambra, d’altra banda, s’ha de votar en el pròxim ple.

Junqueras assumirà avui l’àrea electoral

Oriol Junqueras es farà avui l’àrea de Processos Electorals per organitzar el referèndum de l’1-O. Segons fonts de l’executiu, un decret presidencial formalitzarà avui la cessió de la competència, que fins ara depenia de Governació, amb la consellera Meritxell Borràs al capdavant. En la que serà la primera reunió del renovat Consell Executiu, s’abordarà la possible compra d’urnes col·legiada, segons fonts del govern, i la formalització concreta d’aquest pas clau per a l’1-O. Puigdemont i Junqueras van confirmar divendres que les passes per organitzar el referèndum es faran de manera solidària. És a dir, amb el govern en bloc, i aquesta és una de les qüestions que s’abordarà. Tanmateix, després del traspàs competencial, serà ja el Departament de la Vicepresidència el que haurà d’encarregar la compra directa, després que es declarés desert el primer acord marc per preseleccionar les empreses proveïdores d’urnes per part de Governació. Per l’obertura del concurs, la fiscalia es va querellar llavors contra Borràs i l’aleshores secretari general de Governació, Francesc Esteve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia