Política

Rajoy viatja a Barcelona amb Zoido i Sáenz de Santamaría

Ofereix coordinar la resposta a l’atemptat en contacte amb Puigdemont

“No derrotaran un poble unit”, avisa

L’alerta sobre un possible atemptat a la Rambla va arribar poc abans de les cinc de la tarda al Palau de la Moncloa, i el president espanyol, Mariano Rajoy, de vacances a Galícia, va conversar telefònicament amb el president català, Carles Puigdemont, i va decidir viatjar a Barcelona de nit per poder assumir la coordinació de la resposta a l’atemptat terrorista. En el desembarcament el van acompanyar el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, i la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. “Els terroristes mai derrotaran un poble unit que estima la llibertat enfront de la barbàrie”, va advertir Rajoy a la xarxa social Twitter abans d’aterrar a Barcelona.

L’atemptat es produïa l’endemà que el govern de Rajoy hagués interromput les vacances per celebrar un Consell de Ministres monogràfic sobre el Prat i amb els ministres de nou amb permís per reprendre el retir estival fins al 25 d’agost, la data fixada des de La Moncloa per començar el nou curs polític. “En contacte amb totes les administracions. Prioritat: atendre ferits a la Rambla i facilitar la tasca de les forces de seguretat”, afirmava Rajoy a Twitter a tres quarts de sis quan la hipòtesi terrorista era la versemblant. “Tot Espanya està amb les víctimes i les famílies”, va solemnitzar Rajoy, que va arribar a la capital catalana abans de la mitjanit.

Interlocució Forn-Zoido

El viatge de Rajoy amb els dos puntals del govern espanyol es va decidir a les set de la tarda, quan a La Moncloa es va certificar que es trobaven davant el primer atemptat terrorista a l’Estat espanyol des del 2008 i el primer de signe gihadista des de la massacre de l’11 de març del 2004 a Atocha. Mentre Rajoy tenia com a interlocutor Puigdemont, Santamaría mantenia el fil telefònic amb el vicepresident Oriol Junqueras i Zoido trobava la seva interlocució amb el conseller Joaquim Forn. L’última junta de seguretat que va asseure Zoido amb un conseller català d’Interior es va celebrar el 10 de juliol passat, quan el titular de la cartera era encara Jordi Jané, i la cita –que abordava finalment l’esperada integració dels Mossos al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (Citco)– arribava amb una tardança de vuit anys respecte a la cita anterior del 3 de març del 2009. “És el moment d’estar més units que mai”, va exigir el ministre Zoido.

En la mateixa línia que Rajoy, s’expressava la seva mà dreta i vicepresidenta Sáenz de Santamaría. “Avui l’odi ha tornat a atacar innocents de manera cruel i covarda. El terrorisme fracassarà sempre en l’intent de destruir la llibertat”, va lamentar la número dos de l’executiu espanyol.

“Són uns assassins”

A través del Twitter de la casa reial, el rei Felip VI condemnava l’atac: “Són uns assassins, simplement uns criminals que no ens atemoriran. Tot Espanya és Barcelona. La Rambla tornarà a ser de tots.”

“Molt preocupat” es mostrava també des de primera hora de la tarda el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que va voler enviar “tota la solidaritat amb les víctimes i tot el suport a les autoritats”. “Molt preocupats pel que ha succeït a la Rambla de Barcelona. Estem atents a les fonts oficials. Tota la nostra solidaritat amb els ferits”, se sumava a la convulsió general el líder de Podem, Pablo Iglesias. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, es declarava “commogut” per les informacions que arribaven des de la Rambla i enviava “tot el suport als cossos d’emergència i seguretat”. A IU, el diputat Alberto Garzón recordava que “un dels millors exemples davant la barbàrie terrorista el va donar el poble espanyol el 2004”. “Som un poble que no cedirà davant l’odi”, va recalcar Garzón.

LES FRASES

En contacte amb totes les administracions. Prioritat: atendre ferits a la Rambla i facilitar la tasca de les forces de seguretat

LES FRASES

Els terroristes mai derrotaran un poble unit que estima la llibertat enfront de la barbàrie. Tot Espanya està amb les víctimes i els familiars
He conversat amb el president Puigdemont i amb el president Rajoy, i he traslladat el condol per les persones mortes i ferides i la solidaritat
Els madrilenys sentim com a propi el dolor per l’atemptat a Barcelona
Seguirem treballant junt amb Barcelona per la pau i la convivència
Un dels millors exemples davant la barbàrie el va donar el poble espanyol el 2004. No cedir a l’odi
Alberto Garzón
diputat d’iu al congrés
He ofert la col·laboració de l’Ertzaintza si fos necessària
Iñigo Urkullu
lehendakari del govern basc
Molt preocupat per les notícies que ens arriben de Barcelona. Tota la solidaritat amb les víctimes i suport a les autoritats
Pedro Sánchez
secretari general del psoe
L’Ajuntament de Madrid guardarà un minut de silenci a les dotze. No tenim por
Manuela Carmena
Alcaldessa de Madrid
Commocionat per les informacions des de la Rambla. Tot el meu suport als cossos d’emergència i de seguretat
Albert Rivera
president de Ciutadans
Vaig a Barcelona. Màxima coordinació per detenir els autors, reforçar la seguretat i atendre els afectats
Mariano Rajoy
president espanyol
Avui l’odi ha tornat a atacar innocents de manera cruel i covarda
El terrorisme fracassarà sempre en l’intent de destruir la llibertat
Soraya S. de Santamaría
vicepresidenta espanyola
És el moment d’estar més units que mai, només junts vencerem el terrorisme
Juan Ignacio Zoido
ministre de l’interior
Defensem units la nostra llibertat. Avui tots som Barcelona
Cristina Cifuentes
presidenta de la comunitat de madrid
Tota la solidaritat amb les víctimes de Barcelona. Esperem notícies: ni vídeos ni fotos
Alexandra Fernández
diputada en marea al congrés
Són uns assassins, simplement uns criminals que no ens atemoriran. Tot Espanya és Barcelona. La Rambla tornarà a ser de tots
Casa del rei
Molt preocupats pel succés a la Rambla de Barcelona. Estem atents a fonts oficials. Tota la solidaritat amb els ferits
Pablo Iglesias
secretari general de podem

L’Audiencia Nacional indaga el cas

Tan aviat com la conselleria d’Interior, que comanda Joaquim Forn, va confirmar el caràcter terrorista de l’atac d’ahir a la Rambla, l’Audiencia Nacional va anunciar que obria diligències per investigar un atropellament massiu que era un atemptat.

L’encarregat d’anunciar que assumia la iniciativa a l’hora d’indagar el cas va ser el jutge central d’instrucció número 4 de l’Audiencia Nacional, Fernando Andreu. Es dona la circumstància que Andreu era el jutge que es trobava ahir en funcions de guàrdia quan va arribar fins a Madrid la notícia del que ja es presumia a mitja tarda que podia ser un atemptat i que seria el primer atemptat que es produeix en sòl de l’Estat espanyol des del 2008. En l’ordenament estatal, L’Audiència és el tribunal que jutja els delictes de terrorisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia