Política

Procés sobiranista

1-O

ANC i Òmnium volen dates acotades per al temps de diàleg

Sánchez i Cuixart accepten la suspensió de Puigdemont perquè veuen “ferm” el compromís amb la independència

Els presidents de l’ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, van avalar el moviment del president Carles Puigdemont d’ahir a la tarda, tot i que hi van posar un però. Reclamen al govern i al president que aquest temps de diàleg i, per tant, de suspensió de la declaració d’independència que s’ha obert sigui “acotat” en el temps. Així, els responsables de les dues entitats, que estan fent camí amb les forces polítiques sobiranistes, van reclamar que es facin públics les dates límit i un calendari marcat per intentar aquest diàleg cap a una sortida negociada.

El president de l’ANC va interpretar que Puigdemont va posar sobre la taula “un compromís clar” amb l’anunci d’una declaració que va demanar que se suspengués. “En aquests moments –hi va afegir Sánchez–, JxSí i la CUP signen una declaració d’independència per mantenir l’esperança de diàleg.” Va subratllar, a més, que Puigdemont va saber “gestionar d’una manera molt complexa una situació de gran pressió de líders polítics internacionals que reclamaven un temps mort per a un diàleg perquè l’Estat no tingui cap excusa per intentar reprimir la voluntat del poble de Catalunya expressada l’1 d’octubre”.

En el mateix sentit, el president d’Òmnium Cultural va lloar “l’oportunitat de diàleg” que va atribuir a Puigdemont. Malgrat aquesta mà estesa a qui vulgui parlar de futur, Cuixart va insistir a reclamar “que el procés de negociació sigui amb unes dates acotades”. “Estem segurs que el president i el govern tindran a bé fer-nos saber aquestes dates –va manifestar el responsable d’Òmnium Cultural–, i estem segurs que no parlem de dies i setmanes, sinó de tot un procés i que ens faran sabedors dels terminis.”

Com Sánchez, Cuixart va aprofitar, acabat el ple, les declaracions davant dels periodistes per deixar clar que considera que tant Puigdemont com el govern mantenen ferma “la determinació de donar total validesa als resultats de l’1-O”. Així, segons els responsables de les entitats sobiranistes, “el poble ha d’estar tranquil, perquè s’ha fet un pas més endavant en el procés d’autodeterminació.” I, per refermar-ho, Cuixart va tenir més defensa de l’actuació del màxim responsable del govern: “Els que avui mostren decepció són els que voldrien un govern desbocat i sense capacitat per veure el que ha passat en l’escena internacional.”

Poc abans de les onze de la nit, a través d’una piulada, l’Assemblea Nacional Catalana va anunciar que l’accés al seu web tornava a estar bloquejat. “Ens han tornat a bloqueja assemblea.cat. Aquest és el diàleg? #welcomeCATALONIA.”

LES FRASES

El president ha combinat l’ètica de la responsabilitat amb la de la convicció i ha fet un gest valent
Jordi Sánchez
president ANC
El poble ha d’estar tranquil perquè hem fet un pas més en aquest procés d’autodeterminació
Jordi Cuixart
president òmnium cultural


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia