Política

La CUP es mostra decebuda i dona un mes a Puigdemont

Accepta signar la declaració “política” a l’auditori del Parlament però demana que es fixi un termini per a la negociació

Anna Gabriel considera que “s’ha perdut una oportunitat històrica”

Volien posar fi al procés amb l’1-O, però, de moment, encara durarà unes setmanes més. La formació va admetre, ahir, que se sentia “decebuda i contrariada” pel desenvolupament dels esdeveniments a última hora en el ple que havia de proclamar la república, per la qual cosa considera que “la cadena de confiança amb el govern ha quedat tocada”, en paraules del portaveu del secretariat nacional, Quim Arrufat.

El canvi de guió, una hora abans de començar el ple, es justificava per la pressió de mediadors internacionals que demanaven diàleg abans de proclamar la república, segons el relat aportat, ahir, per la CUP i que la formació espera que es faci explícit en un termini curt de temps. De fet, ahir, els anticapitalistes demanaven al president que fixés un límit màxim d’un mes per obtenir resultats que permetin proclamar la república. “No avalem la suspensió”, repetia Arrufat davant els mitjans de comunicació després d’acceptar, però, que els diputats signessin amb els de Junts pel Sí una declaració “política” constituint la república conscients que no té cap efecte jurídic, com va admetre el portaveu.

Els cupaires van tornar a repetir que l’aplicació dels resultats del referèndum de l’1 d’octubre, és a dir la declaració d’independència, era el millor instrument per negociar amb el govern espanyol “d’igual a igual”. Un pas “necessari i imprescindible”, ho qualificaven. En canvi, ara, segons Arrufat, es pot produir la paradoxa que “sigui Rajoy” i no pas Puigdemont “qui declari la república”, d’acord amb la reacció, anit, de l’Estat espanyol.

A partir d’ara, la CUP també enceta un nou camí de treball. Així, en el pròxim consell polític, la formació proposarà la suspensió de l’activitat parlamentària del grup, ja que donen per acabada aquesta legislatura autonòmica. “La CUP no permetrà que aquesta legislatura no acabi sense l’aplicació dels resultats del referèndum”, insistia el portaveu del secretariat, alhora que reclamava algun senyal al govern per donar credibilitat a la pressió dels mediadors internacionals que demanen diàleg. Per la diputada Anna Gabriel, ahir, “es va perdre una oportunitat històrica”, i es va posar al “costat de la gent per continuar construint la república catalana”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia