Política

L’oposició veneçolana rebutja participar a les presidencials d’abril

Exigeix diverses condicions per reconsiderar la seva negativa i acudir a les urnes

Desafia Maduro a enfrontar-se al poble en uns comicis “de veritat”

L’opositora Mesa de la Unitat Democràtica (MUD) va anunciar ahir que no participarà a les presidencials del pròxim 22 d’abril si no hi ha canvis en les condicions electorals. Amb tot, va deixar la porta oberta a concórrer-hi si el govern del president Nicolás Maduro accepta les propostes fetes per l’oposició durant les negociacions a la República Dominicana.

“No compteu amb la Unitat Democràtica ni amb el poble per avalar el que fins ara és només un simulacre fraudulent i il·legítim d’elecció presidencial”, va advertir el coordinador polític de la MUD, Ángel Oropeza, que va assegurar que la decisió la van prendre per consens “tots” els partits que conformen l’aliança antichavista.

Oropeza va desafiar Maduro a “mesurar-se contra el poble en unes eleccions de veritat” i va citar les condicions electorals recollides en el document presentat a les negociacions de Santo Domingo, el 2 de desembre. Entre les principals exigències dels adversaris del govern, hi ha la presència d’observadors internacionals “independents”, la celebració de les eleccions en el “segon semestre del 2018”, la designació d’un consell nacional electoral “equilibrat”, el vot dels veneçolans de l’exterior i un accés igualitari als mitjans de comunicació. “Amb aquestes condicions [...] estem disposats a participar” als comicis presidencials, hi va afegir Oropeza. El dirigent de la MUD, finalment, va qualificar la convocatòria a presidencials decretada per l’Assemblea Nacional Constituent (ANC), òrgan oficialista plenipotenciari no reconegut per l’oposició, de “prematura i sense condicions”, un “xou del mateix govern per aparentar una legitimitat que no té”.

El chavisme, per la seva banda, sosté que en l’última tanda de diàlegs a la República Dominicana celebrada a principis d’aquest mes, es va arribar a un acord que l’oposició, a última hora, es va negar a firmar.

Un 47%, a favor de les sancions

Redacció

Gairebé la meitat dels veneçolans (47%) aplaudeixen les sancions dels EUA contra el règim de Maduro, segons un sondeig difós ahir a Washington pel centre d’estudis Atlantic Council. La dada es dispara entre els contraris al règim (81%), davant del 9% dels que defensen aquestes mesures tot i declarar-se favorables a l’actual govern. Amb tot, un 60% veu necessària una campanya d’ajuda internacional per millorar la situació econòmica del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia