Política

POLÍTICA

Itàlia confisca el vaixell de Proactiva Open Arms

El jutge instructor manté l’acusació d’“afavorir la immigració irregular” però desestima el delicte d’organització criminal

Inquietud a l’ONG per possibles causes penals per al capità i la cap de missions

L’ONG catalana de salvament humanitari Proactiva Open Arms continua paralitzada a la Mediterrània. El jutge instructor de Catània, a l’illa italiana de Sicília, va confirmar ahir la confiscació del seu vaixell i va mantenir l’acusació als tres investigats de l’entitat per haver afavorit “la immigració irregular”. Per contra, el magistrat va desestimar el delicte més greu que el fiscal de Catània pretenia imputar-los: pertinença a una organització criminal. La informació va ser filtrada a diversos mitjans de comunicació i va enxampar el director d’Open Arms, Òscar Camps, i el seu coordinador de missions, Gerard Canals, a Brussel·les, on precisament denunciaven la criminalització de les organitzacions que salven vides a la Mediterrània.

“És una bona notícia que hagi caigut una acusació tan greu, que ens havien imputat al principi”, va valorar Camps en referència al delicte d’associació criminal que volia atribuir el controvertit fiscal Carmelo Zuccaro. Tanmateix, va assegurar que continuen “preocupats” perquè “poden haver-hi causes penals per al capità i per a la cap de missió”. De fet, en la conferència de premsa que van fer a l’Eurocambra poques hores abans que es conegués la notícia, Camps havia mostrat la seva inquietud pel fet que algú pogués “acabar en presó”. Amb la decisió del jutge instructor es confirma la immobilització que Itàlia va fer de manera preventiva el 19 de març del vaixell de Proactiva Open Arms. Una ordre del fiscal Zuccaro poc després que l’ONG va portar al port de Pozzalo 215 immigrants i refugiats que havia salvat a la Mediterrània quan la seva embarcació s’enfonsava. Un salvament accidentat en què van rebutjar de lliurar dones i nens a una patrulla de guardacostes libis.

De fet, Proactiva va demanar ajuda a Roma per poder desembarcar a port els socorreguts, però no va rebre resposta fins 24 hores més tard i quan el govern espanyol ja havia intercedit.

Ara el fiscal que va blocar l’embarcació perd el cas perquè l’eliminació del delicte d’associació criminal l’obliga a derivar-lo a la fiscalia de Ragusa, però el vaixell continua confiscat. Pel director d’Open Arms, “hi ha una intencionalitat per aturar un vaixell que fa ajuda humanitària”, a la Mediterrània.

Equip proactiu

Tot i la paralització del seu vaixell a l’illa siciliana, l’entitat catalana no defalleix en el seu objectiu de salvar vides a la Mediterrània buscant naus alternatives i suports a la capital europea. Camps va confirmar ahir que, de moment, tenen tres opcions d’embarcació sobre la taula. “Agafarem la que sigui més barata”, va dir tot recordant que depenen de les donacions particulars.

Amb el suport de l’eurodiputat d’ICV Ernest Urtasun, els membres d’Open Arms es van reunir ahir amb la Comissió Europea per demanar una directiva europea que obligui els estats membres de la UE a complir adequadament l’exigència que estableix el protocol de l’ONU sobre tràfic d’immigrants de no criminalitzar aquells que presten ajuda humanitària.

LA DATA

19.03.18
El fiscal de Catània ordena la retenció preventiva a Sicília del vaixell de Proactiva Open Arms.

LES XIFRES

3
alternatives
d’embarcacions estudia Proactiva Open Arms per poder continuar salvant vides a la Mediterrània.
215
immigrants i refugiats
acabava de salvar l’ONG catalana. Va desembarcar-los en un port de Sicília.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia