Política

Rubalcaba critica Torra però prioritza que hi hagi govern a Catalunya

L’exdirigent socialista dubta que el candidat triat per JxCat sigui el més adequat per al diàleg però reconeix que la majoria té el dret de formar govern

L’exministre socialista rebutja les comparacions entre la situació de Catalunya i el País Basc i diu que són “odioses” i falses

L’exlíder del PSOE i exministre Alfredo Pérez Rubalcaba ha criticat el candidat de Junts per Catalunya (JxCat) a la investidura com a president de la Generalitat, Quim Torra, pels seus missatges a les xarxes socials. Però malgrat les critiques, ha apuntat que l’important ara és que Catalunya surti del punt mort de no tenir govern.

En un col·loqui al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona sobre el final d’ETA, el qui va ser titular del departament d’Interior espanyol entre el 2006 i 2011 ha reconegut que només coneix Torra pel que ha llegit d’ell a la premsa. Tot i així, ha considerat que “no sembla que sigui precisament un candidat al Nobel del diàleg aquest any”. “Els seus tuits, per molt que intenti esborrar-los, no són precisament una crida al diàleg i a la concòrdia, això que Puigdemont ens diu des de Berlín”, ha opinat. “El candidat és el que és, el seu currículum parla per si sol”, ha sentenciat.

Però tot i les seves crítiques a Torra, l’exministre socialista ha assegurat que prefereix que Catalunya surti d’“aquest cul-de-sac”. “Catalunya ha de sortir d’una situació que és insostenible, no hi ha govern i, quan no hi ha govern, qui pateixen són els ciutadans”, ha assenyalat.

Rubalcaba ha argumentat que “hi va haver eleccions i una majoria, i que en democràcia, qui té la majoria té el dret i el deure de formar govern”.

L’exdirigent socialista també ha carregat contra el líder de JxCat, Carles Puigdemont. Segons ell, “tothom” sabia que no podria ser investit. I “el primer, ell”, ha reblat. Rubalcaba li ha retret que “tot siguin focs d’artifici; tacticisme polític; mirant ERC de reüll, amb qui està competint sense que se sàpiga; mirant la CUP, però l’últim que mira són els ciutadans”.

Rubalcaba veu “odioses” les comparacions entre les situacions de Catalunya i el País Basc

En declaracions abans de participar en un cine fòrum sobre el documental El fin de ETA, de Justin Webster, organitzat pel Col·legi d’Advocats Penal Internacional de L’Haia i celebrat a Barcelona, Rubalcaba ha rebutjat comparar la situació que es va viure al País Basc amb la de Catalunya. Al seu parer, aquesta comparació és “odiosa”, “no ajuda, no és certa i no és bona per a ningú”.

Rubalcaba ha participat en el col·loqui acompanyat de l’exdiputat socialista basc Eduardo Madina, víctima d’un atemptat d’ETA.

Els dos dirigents socialistes han instat aquest divendres a explicar a les futures generacions la veritable història de la banda terrorista, per tal de no repetir els errors que com a societat van conduir a la seva existència. “Ara tenim l’obligació d’explicar què va passar, perquè la història s’escrigui com va ser, no com volen alguns que s’escrigui”, ha dit Rubalcaba.

Per la seva banda, Madina ha dit que no se sent “còmode” amb el concepte de perdó, sinó més aviat amb el de justícia i memòria, que considera “fonamentals per evitar en el futur escenaris repetits”.

Sobre l’apropament dels presos etarres, tots dos han assenyalat que és al govern espanyol a qui li pertoca “prendre decisions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia