Política

El PP acusa Sánchez de “pagar” els grups catalans

El president espanyol s’estrena al Congrés instant la dreta a deixar d’alimentar el greuge territorial

Tardà exigeix un diàleg sense límits i Batet li reclama que no es tanqui a acords parcials

El president espanyol, Pedro Sánchez, es va estrenar ahir a la sessió de control del Congrés amb la mateixa rebuda que havia tingut el dia anterior al Senat, amb una pregunta del PP exigint-li que detalli com s’ho pensa fer per governar. A la cambra baixa, però, l’esperava la duresa de Rafael Hernando i les seves teories sobre el cost que tindrà el suport parlamentari –especialment la dels grups catalans d’ERC i el PDeCAT–que li van permetre guanyar la moció. “Vostè no contestarà a res de tot plegat, però ja ha començat a pagar alguns preus”, l’acusava.

El portaveu del PP presentava com a proves la disposició mostrada pel PSOE a modificar la Constitució; a “tergiversar les sentències del TC” –en al·lusió a la de l’Estatut–; a fer “cessar el control” dels comptes de la Generalitat; a permetre “l’impuls del paper de les velles ambaixades” i, fins i tot, el va acusar “d’estar disposat a usar la política penitenciària a favor d’alguns”. Un paquet de greuges que posa en evidència que l’oposició del PP estarà focalitzada en les relacions que a partir d’ara es puguin establir entre els governs català i espanyol. “La lleialtat del meu grup estarà amb Espanya i els espanyols, amb la Constitució i amb el rei, i no amb vostès.” “Amb vostès, la lleialtat d’aquells”, etzibava Hernando, assenyalant els bancs que ocupen els partits favorables a la moció.

Sánchez, en tot cas, replicava als populars que no cal que siguin lleials amb el govern, “però sí amb l’Estat”. I, sobretot, els exigia que no aprofitin ara que tornen a ser a l’oposició per actuar com ho van fer en l’etapa de l’Estatut: “No agitin ni alimentin el greuge i la confrontació territorial. Per això ja hi ha altres grups que no han governat –referint-se a Cs– i que resulten molt més creïbles que vostès”. La qüestió catalana, doncs, va ser molt present en el primer cara a cara de l’oposició amb el nou executiu de Sánchez, el qual aprofitava per denunciar que, si ara hi ha “una crisi territorial de gran envergadura”, és per l’actuació del PP no només en l’etapa de José Luis Rodríguez Zapatero sinó també quan era al govern, a causa de la seva “absència d’estratègia política”.

També durant el ple d’ahir, el portaveu d’ERC, Joan Tardà, va interpel·lar la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, alertant el seu executiu que el seu grup no participarà “en cap marc de diàleg on les parts no puguin parlar de tot”. I aquesta reclamació es traduirà en una moció que haurà de votar el Congrés. Tardà exigia, doncs, que l’absència de límits al diàleg sigui la que presideixi les relacions entre governs. Batet, per la seva banda, instava ERC a “treballar també pels que no pensen com nosaltres” i davant d’això reclamava “no tancar cap via ni menystenir acords parcials”. “No magnifiquem desacords ni convertim cada acord en una cessió irrenunciable”, concloïa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia