Política

Aragonès i Calvo es reuniran aquest dijous a Madrid

La trobada es produeix després que els dos governs hagin recuperat la interlocució

Quim Torra insisteix que “no hi ha futur que no passi” per l’exercici del dret d’autodeterminació

El vicepresident del govern, Pere Aragonès, i la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, es reuniran aquest dijous a Madrid. La reunió es produirà només tres dies després que els presidents Quim Torra i Pedro Sánchez hagin recuperat la interlocució i hagin iniciat el diàleg en una reunió a la Moncloa.

Fa uns dies, Aragonès va xifrar en 6.000 milions deu’ros els deutes pendents del govern espanyol amb Catalunya i va situar en les reunions entre membres dels dos governs la necessitat d’abordar les qüestions sectorials pendents. Fonts de la Moncloa asseguren que la reunió entre vicepresidents s’emmarca en la “normalització de les relacions entre Estat i Generalitat” que s’ha iniciat aquest dilluns. I remarquen que el diàleg entre institucions es produirà en la comissió bilateral Estat-Generalitat.

En aquesta línia, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha considerat aquest dimarts, durant una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, que la reunió que dilluns va mantenir amb el president del govern espanyol “va ser molt important per la relació bilateral que s’estableix i per poder parlar d’assumptes de fons”, però no ha volgut elevar la trobada a la categoria de la negociació. “Això és l’inici del diàleg? Sí. És l’inici d’una negociació? Potser encara no. Vam seure i vam acordar que estem davant un conflicte polític que requereix una solució política però estem molt allunyats en la qüestió dels presos i del dret a l’autodeterminació”, ha indicat.

Per al president, la trobada va ser “un bon punt de partida” i va servir per “marcar posicions”. “Ara haurem d’anar a veure si es tradueixen les paraules en fets”, ha avisat, tot afegint que està “a l’expectativa” per veure quins moviments fa el govern espanyol. Per saber “si s’està davant d’un canvi o només és talant, com ja es va viure amb Zapatero”.

Dit això, ha remarcat que no renunciarà a l’autodeterminació i ha avisat: “No tinc res a perdre”. I és que, segons li va traslladar a Sánchez, “tinc 55 anys, fills ja grans i res a perdre”.

Torra ha assegurat que no pot renunciar a l’1 d’octubre ni a la independència i ha asseverat que li va dir al president espanyol que “anem de la restitució -de la Generalitat- a la constitució”.

El president català ha indicat que el “90% de la reunió” es va dedicar a parlar de l’autodeterminació i ha insistit que “no hi ha futur que no passi” per l’exercici d’aquest dret, del qual ha dit que “no hi pot renunciar” mai perquè “el poble de Catalunya s’ho ha guanyat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia