Política

Trump rectifica i lloa May

El president dels Estats Units nega haver criticat la primera ministra britànica i acusa de ‘fake news’ el diari ‘The Sun’

Assegura que la relació amb el Regne Unit és més especial que mai

El president dels Estats Units, Donald Trump, va rectificar ahir les seves crítiques a Theresa May i va lloar la primera ministra britànica en la roda de premsa posterior a la reunió que van mantenir a la casa de camp de Chequers, a 65 quilòmetres de Londres. “La primera ministra està fent una feina molt bona, és una gran persona”, va dir, i va qualificar el diari que va treure l’entrevista com a fake news, tot assegurant que tot era fals.

La reunió d’ahir entre els dos mandataris va estar marcada per les declaracions de Trump a The Sun en què va criticar el pla del Brexit suau de May. El diari va publicar l’àudio de l’entrevista en què assegurava: “Si fan un pacte com aquest, aleshores estaríem negociant amb la Unió Europea i no amb el Regne Unit i això probablement mataria qualsevol acord futur amb els Estats Units.”

Amb l’amenaça de no fer un pacte comercial amb el Regne Unit, Trump posava el dit a la nafra, ja que el principal objectiu del Brexit era poder negociar lliurement amb els EUA i May necessitava mostrar que després del Brexit podien obtenir millors aliances comercials internacionals. “Li vaig explicar com havia de fer el Brexit i no em va fer cas”, continuava dient l’àudio de Trump. I va confessar que “Boris Johnson seria un gran primer ministre”. Johnson va dimitir dilluns com a ministre d’Afers Estrangers en protesta pel pla de May i ara és el seu principal enemic.

L’entrevista es va publicar durant la recepció al Palau de Blenheim dijous al vespre en què May i Trump van assistir entre somriures acompanyats per les seves respectives parelles. Les declaracions de Trump van ser considerades una humiliació contra May. Fins i tot, Emily Thornberry, responsable d’Afers Estrangers, va criticar la mala educació de Trump envers la seva amfitriona. “No li va ensenyar res la seva mare? No és manera de comportar-se, és extremadament groller”, el va renyar Thornberry, que va reclamar a May que li plantés cara perquè “està deixant molt malament el seu país”. La diputada conservadora Sarah Wallaston va qualificar de “repulsiva” l’entrevista i va dir que Trump “està decidit a insultar May”. I hi va afegir que, si aquest és el preu que s’ha de pagar per un acord amb els EUA, aleshores “aquest no paga la pena”.

Aquest era el rerefons de la reunió ahir al matí a Chequers. En la imatge de la rebuda a la porta de la mansió, May es va mostrar seriosa, amb cara de circumstàncies, com si la incomodés la presència de Trump. En la roda de premsa posterior, el president nord-americà va dir que es tractava d’una “història desafortunada” del diari The Sun i que era falsa. Un portaveu del diari britànic va declarar: “Que el president ens acusi de publicar una notícia falsa és en si una noticia falsa.”

“Li faré suport sigui quin sigui el pacte que obtingui del Brexit”, va matisar Trump en relació amb May. I va assegurar que “la relació entre els EUA i el Regne Unit és més especial que mai”. Va especificar que no volen negociar amb la UE (perquè té un dèficit de 130.000 milions d’euros amb els EUA) i que “l’únic que li demano, a Theresa [May], és que ens assegurem que podem negociar i que no hi ha cap restricció perquè nosaltres volem negociar amb el Regne Unit i el Regne Unit, amb nosaltres”. “Som el vostre principal soci –va dir a May– i tenim una enorme oportunitat per duplicar, triplicar i quadruplicar-ho.”

Després va explicar que quan la va veure ahir al matí li va dir que es volia disculpar perquè va dir coses molt boniques sobre ella que el diari no va incloure i que May li va respondre: “No et preocupis només és premsa.” “Vaig pensar que era una gran professional”, hi va afegir Trump. Per la seva part, May va assegurar que “no hi haurà límits [imposats per la UE] perquè puguem signar nous acords comercials amb la resta del mon”. A la tarda, Trump i Melania es van dirigir a Windsor, on van ser invitats a prendre el te per la reina d’Anglaterra. Avui serà a Escòcia, on visitarà els seus camps de golf i prepararà la cimera amb Vladímir Putin de dilluns.

LES FRASES

La primera ministra està fent una feina molt bona, és una gran persona
Donald Trump
president dels EUA
No hi haurà límits perquè puguem signar nous acords comercials amb la resta del món
Theresa May
primera ministra britànica

Protestes massives contra la visita

Més de 100.000 persones es van concentrar als carrers de Londres per protestar contra la visita de Donald Trump. “Esperem que vagi on vagi Trump vegi i escolti que la opinió pública britànica el rebutja”, va declarar un dels organitzadors. La manifestació va recórrer els principals carrers del centre de Londres i va acabar a Trafalgar Square. El símbol de la protesta va ser un globus inflable gegant de Trump caracteritzat de nadó amb bolquers, que va ser autoritzat per l’alcalde de Londres, Sadiq Kahn.

Precisament Khan, que és musulmà, va ser un altre dels objectius del president nord-americà. “Mireu tots els atacs terroristes que s’hi han produït, mireu el que està passant, crec que [Khan] està fent una mala feina amb el terrorisme”, va dir. “Trump està dient que l’alcalde és responsable per terrorisme, i això és islamofòbia i racisme, i demostra com de dolent és el president Trump”, va denunciar la laborista Emily Thornberry.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia