Política

Hamàs i Israel acorden un alto el foc a Gaza amb la mediació d’Egipte

L’exèrcit israelià mata 4 palestins i destrueix 60 edificis en la represàlia pel soldat mort

La franja pateix l’onada de violència més gran des del 2014

El moviment islamista Hamàs va anunciar, ahir a la matinada, un alto el foc en la pugna que, els darrers dies, manté amb Israel, després que l’exèrcit israelià llancés una operació militar massiva per la mort d’un soldat a la frontera amb la franja de Gaza. El portaveu de Hamàs, Fawzi Barhoum, va explicar que l’alto el foc va ser afavorit per Egipte i l’ONU i que el seu enviat especial per al Pròxim Orient, Nickolay Mladenov, havia instat, aquesta tarda, totes dues parts a rebaixar la tensió. Un portaveu israelià va confirmar la treva.

La nova escalada de tensió va començar divendres quan un grup de milicians palestins van disparar contra soldats de l’exèrcit israelià que eren a la frontera. Israel va replicar amb una operació militar de gran abast que incloïa una tanda de bombardejos que van provocar la mort de tres militants de Hamàs i d’un quart palestí, abatut a trets durant una protesta a prop de la frontera. Durant l’operació militar, els bombardejos van destruir al voltant de seixanta edificis i infraestructures i van aconseguir el control de magatzems d’armament, de fabricació d’armes, una entrada a una xarxa de túnels, un dipòsit de drons, una sala d’operacions militars, instal·lacions d’entrenament i llocs d’observació.

L’incident que va desfermar l’operació militar israeliana es va produir durant el 17è acte de protesta que es fa cada divendres des del 30 de març en el marc de la Gran Marxa del Retorn i en què han mort 141 palestins per foc israelià. Les darreres setmanes, la frontera entre Israel i la franja de Gaza ha estat l’escenari dels episodis de violència més greus que hi ha hagut a la zona des de la guerra de l’any 2014.

Globus incendiaris

L’alto el foc d’ahir és el tercer que s’acorda aquest any entre Israel i Hamàs per mediació d’Egipte i el segon d’aquesta setmana. A banda dels enfrontaments armats, durant aquest període, diversos focs causats per globus d’heli incendiaris i coets llançats per palestins des de la franja de Gaza al territori fronterer d’Israel han fet malbé alguns camps de camperols israelians.

La revifada de la violència de les darreres setmanes arriba en un moment en què les esperances d’assolir un acord de pau entre palestins i israelians estan sota mínims i el diàleg, congelat. De tots els territoris palestins, la franja de Gaza, on viuen prop de dos milions de persones, és la zona més desafavorida. Víctima del bloqueig econòmic imposat per Israel des de fa dotze anys, la major part de la població del territori depèn, gairebé en exclusiva, de l’ajuda humanitària provinent de l’estranger.

LES XIFRES

12
anys
fa que Israel manté el bloqueig econòmic a la franja de Gaza, on viuen prop de 2 milions de persones.
141
palestins
han mort a mans de les forces israelianes a la franja de Gaza des del 30 de març passat.
3
acords
d’alto el foc hi ha hagut entre Hamàs i Israel aquest any amb la mediació d’Egipte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia