Política

Lambertz creu que tenir polítics empresonats “no contribueix” a una solució

El president del Comitè de les Regions assegura que aquests empresonaments preventius no es corresponen amb la legislació europea

La delegació de la Generalitat a Brussel·les rep el primer representant d’una institució de la Unió Europea des de l’aplicació del 155. El president del Comitè de les Regions, Karl-Heinz Lambertz, va acceptar ahir la invitació de la delegada, Meritxell Serret, a la celebració de la Diada, que va tenir lloc a la seu del govern català. Després d’escoltar el discurs de l’exconsellera del govern Puigdemont, el responsable del comitè de la Unió Europea que representa totes les regions que integren el bloc va admetre que “l’empresonament de polítics” catalans “no contribueix gens a una solució”. En declaracions a El Punt Avui, l’ACN i Catalunya Ràdio, Lambertz va explicar ahir que, des del seu punt de vista, tenir polítics presos a l’Estat espanyol no es correspon amb l’acquis communautaire, el conjunt normatiu i jurídic del bloc europeu. “Estic fermament convençut que un conflicte com el de Catalunya no es pot solucionar ni amb la policia ni amb l’exèrcit”, va remarcar.

El polític de la minoria alemanya de Bèlgica va assegurar que estava “molt content” per la fi de l’article 155 imposat pel govern de Mariano Rajoy i va celebrar que “Catalunya estigui de nou representada plenament a Brussel·les”. Sobre el rol de les institucions europees en el conflicte entre Catalunya i l’Estat espanyol, si bé Lambertz va admetre que no poden “arreglar el problema català”, va assegurar que la crisi catalana no és “indiferent a Europa”.

Diàleg

Pel que fa a l’actual relació entre Madrid i Barcelona, el president del Comitè de les Regions va dir que és “evident que cal diàleg entre Catalunya i el govern espanyol”. A més hi va afegir una crítica al govern del Partit Popular en afirmar que això en els darrers anys “no s’ha fet”. Així, el belga confia que el diàleg “bloquejat” en els últims anys ara “torni” amb “idees i voluntat de trobar un compromís”. “La situació requereix molta creativitat i molta capacitat de discussió i diàleg”, va opinar.

El paper de Brussel·les

Preguntat sobre un possible escenari en què el govern socialista de Pedro Sánchez i el català de Quim Torra no arribessin a seure a la taula per obrir converses, Lambertz va avançar que podria ser “útil” que Brussel·les “incités al diàleg”. Malgrat que l’executiu europeu ha fet repetides crides al diàleg en l’últim any, el seu paper d’intermediari en el conflicte s’ha limitat a tèbies paraules d’encoratjament.

Per la seva banda, però, el belga va recordar ahir que la institució que presideix, el Comitè de les Regions, ja va mantenir un llarg debat sobre Catalunya el 10 d’octubre passat i va fer, llavors, una “crida al diàleg”.

Força policial

Karl-Heinz Lambertz va ser un dels líders institucionals de la UE que més crític es va mostrar amb la violència policial de l’1 d’octubre. “En una Europa civilitzada aquest tipus de debat no hauria de ser resolt mai amb la força militar o policial”, va dir dies després dels fets.

Estic fermament convençut que un conflicte com el de Catalunya no es pot solucionar ni amb la policia ni amb l’exèrcit

LES FRASES

La situació requereix molta creativitat i molta capacitat de discussió i diàleg
Karl-Heinz Lambertz
PRESIDENT DEL COMITè DE LES REGIONS

Serret s’estrena com a amfitriona en la recepció de la Diada

La recent nomenada delegada de la Generalitat davant la Unió Europea es va estrenar ahir com a amfitriona en la recepció que cada any organitza aquesta seu del govern català a Brussel·les. Un acte marcat per la delicada situació política que arrossega Catalunya des dels fets de l’1 d’octubre. En el seu discurs, l’exconsellera va assegurar que confia que les institucions europees contribuiran a trobar una solució al conflicte català “demanant diàleg i respecte a totes les parts”. Tot i assegurar que Catalunya ha estat sempre “oberta” a dialogar, va advertir que no hi haurà les condicions perquè això es produeixi mentre els polítics i els líders socials continuïn a la presó o a l’exili, com és el seu cas. A la convocatòria van assistir prop d’un centenar de persones, entre les quals hi havia l’expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig, o l’advocat Paul Bekaert, a més del president del Comitè de les Regions Karl-Heinz Lambertz, i d’altres delegacions nacionals europees.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia