Política

Currin acceptaria fer de mediador en el cas català

L’advocat sud-africà troba a faltar grans líders polítics a Madrid i aconsella a les parts que s’asseguin a negociar

Recorda que és un problema l’existència de presos polítics

El reputat mediador internacional en els processos de pau del País Basc, Irlanda del Nord i Sud-àfrica Brian Currin consideraria la possibilitat de fer de mediador entre Catalunya i Espanya si li ho demanessin. En aquest sentit, ha mantingut converses “molt informals” amb alguns representants polítics catalans: “Si puc ajudar, sí, ajudaria.”

En una entrevista a Catalunya Ràdio, l’advocat sud-africà va constatar ahir que és “un problema” que els líders polítics catalans siguin a la presó a l’hora de negociar una sortida al conflicte. Currin, que va estar molt involucrat en el procés de mediació basc, va defensar la celebració d’un referèndum com a eina “molt útil” per alleugerir la tensió entre els governs català i espanyol, i va advocar perquè hi hagi “negociacions prereferèndum”. “En la mediació no hi ha d’haver un consens entre tots els partits. És possible que, d’entrada, només t’ho demani un partit, i a partir d’aquí es creï una situació de confiança amb les diverses parts”, va recordar. Currin va aconsellar als líders catalans i espanyols que “reconeguin que la posició de l’altre és legítima”, i que després s’asseguin a negociar de forma honesta. També va lamentar que no hi hagi “grans líders a Madrid, líders disposats a començar a entendre d’on ve l’altra part, a començar a explorar profundament els problemes amb què ha de tractar l’altra part, siguin els que siguin”.

D’altra banda, es va mostrar preocupat perquè el procés acabi amb violència si Madrid pren una posició similar a la del País Basc, on, segons ell, va ignorar l’existència d’un conflicte polític.

LA FRASE

Si hi ha un reconeixement per les dues parts, ja es poden asseure i explicar-se les aspiracions que tenen
Brian Currin
Mediador internacional

Casado condemna el gest que pugui tenir l’Advocacia

Lluny dels grans líders a Madrid disposats a començar a entendre d’on ve l’altra part que reclamava ahir Brian Currin, el màxim dirigent del PP, Pablo Casado, advertia ahir al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que quedarà “deslegitimat” per governar si l’Advocacia de l’Estat no acusa els presos polítics del delicte de rebel·lió. “Si a Espanya es mana des dels barrots d’una presó i qui planteja la política pressupostària són els de Podem, o qui diu què és el que ha de fer la justícia són els independentistes, un no està legitimat per continuar a la presidència”, va concloure des de Huelva. En aquest context, el PP va difondre, la nit de la castanyada, un vídeo a les xarxes socials amb imatges de la pel·lícula Poltergeist en què apareixen el president exiliat Carles Puigdemont, el vicepresident empresonat Oriol Junqueras i el 131è president de la Generalitat, Quim Torra. Acaba demanant la convocatòria d’eleccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia