Política

Acompanyant el no

Puigdemont i Torra es reuneixen a Waterloo i lideren el rebuig al pressupost de Sánchez

Abominen el tradicional incompliment dels compromisos pressupostaris dels governs espanyols: “No ens falten promeses, ens falta execució”

L’aprovació o no dels pressupostos de Pedro Sánchez correspon a ERC i el PDeCAT a Madrid, però Carles Puigdemont i Quim Torra es reserven el paper d’“acompanyar els grups parlamentaris que han expressat públicament que votaran no”, en paraules de l’exiliat. El 130è i el 131è presidents de la Generalitat es van reunir ahir a la Casa de la República, a Waterloo, per analitzar el nou curs polític, donar tot el suport als presos polítics, exigir-ne la llibertat i insistir en el no als comptes del govern espanyol, “com han reiterat els grups parlamentaris d’ERC i el PDeCAT”, va explicar Torra.

Els dos mandataris coincideixen a posar en dubte les promeses pressupostàries espanyoles, per tradició d’incompliments, però encara que aquest no fos el cas en un gir de guió inesperat, continuen reclamant un gest de La Moncloa en relació amb els presos i una proposta política perquè els catalans exerceixin el dret a l’autodeterminació si Sánchez pretén aprovar els comptes. “Això no va de partides pressupostàries concretes, va de drets fonamentals que s’estan violant”, va ressituar Puigdemont. “Del que ens queixem no és que hi hagi anuncis, ens queixem que no es compleixen, i quan no es compleixen no tenim cap mecanisme per fer-los complir”, va lamentar igualment l’exalcalde de Girona, que va qualificar de cinisme que l’executiu socialista presenti el compliment de l’Estatut en matèria d’inversions com una gran concessió.

Pluges de milions, plans de rodalies, inversions... “No ens falten promeses, ens falta execució pressupostària”, va reblar Puigdemont, a qui li consta la negativa del PDeCAT, en el qual milita, a votar els pressupostos. El president exiliat va remarcar, això sí, que dependrà de la voluntat dels grups a Madrid com argumenten la presentació o no d’esmenes a la totalitat. El PDeCAT ja va aprovar una resolució el 20 de desembre en què es comprometia a “votar negativament el pressupost general de l’Estat a les cambres espanyoles on té representació el Partit Demòcrata mentre hi hagi presos i preses polítics i exiliats i exiliades”. Per la seva part, ERC ahir també reiterava el reclam de gestos a Sánchez si pretén el seu suport. Dimecres, Torra va avisar en un acte organitzat per Vilaweb que hi hauria una “crisi de govern” si els dos partits aprovaven els comptes en contra del criteri de l’executiu. Posteriorment, el portaveu republicà al Congrés, Joan Tardà, li va replicar que el govern “no és monocolor” i que serà ERC la que decideixi si presenta o no al Congrés una esmena a la totalitat. Ahir el president redirigia l’atenció mediàtica cap a les declaracions del vicepresident, Pere, Aragonès, “que assegurava que no hi hauria cap crisi perquè segur que ERC i el PDeCAT actuarien a l’uníson”.

En qualsevol cas, no és només la gestació del no independentista el que dificulta la viabilitat del projecte pressupostari que ahir aprovava el Consell de Ministres, encara que no tingui garantit el suport parlamentari per tirar-lo endavant; la imminència del judici contra el procés i el període preelectoral enfosqueixen les perspectives perquè prosperi.

Agenda atapeïda

Previsiblement, Puigdemont tornarà a abordar la qüestió pressupostària dilluns, quan té previst rebre la cúpula del PDeCAT a Waterloo, encara que sobre la taula també hi ha l’espinós encaix del partit amb la Crida que l’exiliat impulsa amb l’empresonat Jordi Sànchez, sense oblidar la proximitat amb les municipals i les europees i la configuració de llistes i l’estratègia a seguir a partir del judici. Després, els dies 20 i 21 serà el grup parlamentari de Junts per Catalunya el que es desplaçarà fins a Bèlgica per trobar-se amb Puigdemont.

En l’atapeïda agenda dels pròxims dies hi ha la convocatòria, el mateix 21 a la tarda, del president del Parlament, Roger Torrent, de la ponència conjunta per reformar el reglament de la cambra, amb què JxCat vol possibilitar la restitució de Carles Puigdemont a distància.

Torra pronunciarà una conferència a Stanford

Quim Torra pronunciarà dilluns una conferència al Centre d’Humanitats de la Universitat de Stanford convidat pel director fundador del The Martin Luther King Jr. Research and Education Institute, el professor Clayborne Carson. El cap de l’executiu explicarà el procés polític català a la comunitat universitària amb la conferència “Drets civils i autodeterminació: una perspectiva catalana.” També hi assistiran la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, i la delegada del govern als EUA, Victòria Alsina. Carson dirigeix el King Papers Project, un encàrrec de la vídua de Luther King per publicar els papers de l’activista. L’endemà Torra es desplaçarà a Silicon Valley. Durant el viatge mantindrà reunions polítiques a Idaho i Washington.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia