Política

Andalusia obre un nou cicle, amb un govern del PP i Cs “sense complexos”

El futur president, Juan Manuel Moreno, descarta “cordons sanitaris” a l’extrema dreta

El PP emfatitza el “canvi” i avança mesures fiscals

Andalusia va encetar ahir un canvi de cicle polític, amb l’inici del debat d’investidura del candidat del PP a presidir-ne el govern, Juan Manuel Moreno. Després de 36 anys de govern socialista, Moreno va descartar “cordons sanitaris”, en referència a la pluja de crítiques pels acords amb el partit d’extrema dreta Vox, que donarà suport parlamentari al govern de coalició del PP amb Ciutadans.

Moreno ha vestit el seu discurs emfatitzant: “El canvi i el diàleg que han votat els andalusos i que ens obliga a entendre’ns i a parlar entre tots. Per tant, cal fer-ho sense complexos, prejudicis ni cordons sanitaris.” Fent l’ullet a alguna de les principals demandes de Vox, ha assegurat que “la família és el nucli essencial de la societat” i ha anunciat una futura llei de protecció de les nombroses i monoparentals. El futur president es va presentar ahir com un ciutadà “normal”, tot parafrasejant Adolfo Suárez. Sense despentinar-se, malgrat que els acords amb Vox inclouen la supressió de la llei de memòria històrica andalusa, també va esmentar víctimes de la dictadura com ara Lorca o Rafael Alberti.

El futur president ha avançat un reguitzell de mesures contra la corrupció i la limitació a 8 anys del mandat dels presidents i els consellers. El PP s’ha reservat les carteres amb pes econòmic del nou govern davant de Ciutadans, i Moreno va dir ahir que suprimirà l’impost de successions i els ens públics que consideri “innecessaris” a través d’un decret. La creació d’ocupació és l’objectiu prioritari i el nou govern “no porta solucions màgiques”, però sí reformes “necessàries”, perquè Andalusia no pot estar “condemnada per sempre” a conviure amb elevadíssimes taxes d’atur. Tot i sense esmentar directament Catalunya, el futur president no es va estar d’esmentar que defensarà “la unitat nacional”. També va advertir que “Andalusia s’oposarà frontalment als privilegis a territoris per sostenir un president del govern”, ha dit sobre el suposat suport d’ERC i el PDeCAT a Pedro Sánchez. En espera que avui li responguin la resta de partits, la presidenta en funcions, Susana Díaz, va dir: “Vinc amb la responsabilitat i la legitimitat d’haver guanyat les eleccions. Farem una oposició útil, constructiva i molt ferma.”

LES FRASES

Vinc amb la responsabilitat i la legitimitat d’haver guanyat les eleccions
Susana Díaz
Presidenta en funcions i futura cap de l’oposició D’andalusia
Andalusia s’oposarà frontalment als privilegis a territoris per sostenir un president del govern
Juan Manuel Moreno
CANDIDAT A LA PRESIDÈNCIA D’ANDALUSIA DEL PARTIT POPULAR

Tret de sortida a les mobilitzacions per la igualtat

Mentre Moreno feia el discurs, fora de la cambra andalusa unes dues mil persones clamaven contra la retallada dels drets humans pactada amb Vox a canvi del suport parlamentari al candidat del PP. La mobilització estava convocada per unes 200 organitzacions feministes, col·lectius LGTBI, ecologistes, i en defensa dels immigrants amb el lema Ni un pas enrere en igualtat i diversitat. El PSOE va muntar autobusos per assistir-hi, i el PP va qualificar la concentració d’“escarni” organitzat pels socialistes. L’Associació d’Homes per la Igualtat de Sevilla ha recollit 27.000 signatures per demanar a Moreno que es comprometi a no derogar la llei de violència de gènere. A la tarda, les manifestacions es van estendre a mig centenar de ciutats de l’Estat espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia