Política

Torra reclama a Arrimadas que exerceixi com a cap de l’oposició i segui a la Taula del Diàleg

La líder de Cs replica que els 21 punts que el president va entregar a Sánchez el 20-D són un “recopilatori de l’odi” cap als espanyols

Torrent crida l’atenció als diputats durant la tensa intervenció del president i la cap de Ciutadans

l president de la Generalitat, Quim Torra, ha exigit a la líder de Cs, Inés Arrimadas, que exerceixi com a cap de l’oposició i segui a la Taula del Diàleg. Els dos dirigents s’han enganxat durant la sessió de control al ple d’aquest dimecres al matí, l’endemà de la segona reunió d’aquest espai de diàleg, on Cs va tornar a declinar assistir-hi. Torra ha reclamat a Arrimadas que faci política “d’una vegada” i li ha retret que prioritzi la “bronca” al diàleg. Al seu torn, la líder de Cs ha replicat que els 21 punts que Torra va entregar al cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la cimera del 20-D a Pedralbes -i que ahir es van exposar a la Taula- són un “recopilatori de l’odi” del president de la Generalitat cap als espanyols.

Torra ha qualificat de “vergonyós” i “indignant” que Arrimadas no faci de líder de l’oposició i li ha retret que no hagi assistit a cap de les reunions en què ha estat convocada a Palau: “Està deixant sense veu a més d’un milió de catalans”, ha advertit. “Quan cal arremangar-se per treball pel diàleg mai hi són”, ha lamentat. Així mateix, Torra ha constatat que tampoc és fàcil per als independentistes seure a dialogar mentre hi ha “presos polítics”. Tot seguit, el cap del Govern ha demanat a Cs, de nou, que afrontin la responsabilitat com a formació més votada el 21-D: “Seieu a la Taula del Diàleg, veniu a parlar i a fer política”.

Finalment, Torra s’ha defensat de les acusacions d’Arrimadas, que ahir el va tornar a titllar de “racista, supremacista i xenòfob”. En aquest sentit, Torra s’ha defensat recordant la cap de l’oposició que el seu partit ha arribat a acords amb la formació d’extrema dreta Vox a Andalusia: “Vostès han pactat amb el partit racista, xenòfob i supremacista!”.

Torrent intervé a la discussió

Durant la discussió entre Torra i Arrimadas, el president del Parlament, Roger Torrent, ha hagut de cridar l’atenció de diputats presents a l’hemicicle, que aplaudien o bé feien comentaris al llarg del debat. Torrent ha recordat a Arrimadas que no és ella qui ha d’ordenar la sessió però no ha aturat el comptador del temps de la intervenció de la líder de Cs. Després, Arrimadas ha ensenyat un cartell del regidor del seu partit presumptament agredit fa dies, fet que ha provocat la reacció de Torra: “Fantàstic, ja tenim el cartellet del dia”.

Torrent ha tornat a demanar al públic que “s’abstingui de fer manifestacions”, i aquest cop sí que ha aturat el comptador. Per això els diputats de Cs s’han queixat i han aplaudit quan un dels seus parlamentaris ha expressat el seu malestar amb el president del Parlament. De fet, el vicepresident segon de la Mesa, José María Espejo-Saavedra, ha exclamat des de la taula presidencial del ple: “Vergonya!”.

Intervenció de Fernández, del PP

El primer grup a intervenir durant la sessió de control a Torra ha estat el PP català. El seu president, Alejandro Fernández, ha ironitzat que el cap de l’executiu és el primer “represaliat” de la història que puja cada dia al seu cotxe oficial i que cobra el doble que el president de l’Estat “opressor”, en referència a Pedro Sánchez. “Quina cara la seva”, ha deixat anar, després de criticar que Torra intenti desprestigiar Espanya assenyalant-la com a una “dictadura”. “Denunciarem el seu cinisme insuportable”, ha afegit Fernández. A la rèplica, Torra ha demanat al diputat dels populars que es “calmi” i utilitzi un to més adequat. El president ha reflexionat que Fernández emprava el mateix llenguatge de l’expresident espanyol José María Aznar, que hauria parlat de “gestes bèl·liques”. “A què es referia? Al 1939, quan ens van derrotar?”, ha preguntat Torra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA

Tot d'atenció a Espanya per no garantir plenament la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona