Política

El Parlament suspèn avui l’activitat i ajorna el ple de la setmana que ve

JxCat, ERC, la CUP i els comuns traslladen la sessió que coincidia amb la vaga i la declaració dels acusats al dia 26

L’oposició ho considera un “insult”

La celebració del judici al procés independentista comença a trastocar les agendes i ahir ja va afectar directament el calendari de l’activitat parlamentària, una decisió que va rebre dures crítiques de l’oposició. De moment, s’ha suspès la comissió prevista avui i s’ha ajornat el pròxim ple.

La junta de portaveus va aprovar amb els vots de Junts per Catalunya, ERC, la CUP i els comuns ajornar i traslladar el ple previst la setmana que ve a la següent, concretament als dies 26 i 27 de febrer. La raó, segons es va comunicar ahir a la reunió dels grups, és la coincidència de la sessió amb la vaga general que s’ha convocat el dia 21. Amb tot, altres fonts també indicaven que la jornada a la cambra catalana coincidirà amb les declaracions dels exmembres del govern i l’expresidenta del Parlament en el judici contra el procés independentista, una “circumstància històrica”, assenyalaven dirigents de formacions independentistes partidaris d’aturar l’activitat parlamentària en moments puntuals com ara la declaració. Especial rellevància tindrà per als grups parlamentaris el dia que, a més a més, declari la presidenta Forcadell, una data que encara es desconeix.

La decisió aprovada en la junta de portaveus va ser durament criticada pels grups de l’oposició, Ciutadans, el PSC i el PP, que rebutjaven l’ajornament i reclamaven que es pactessin serveis mínims si el motiu de l’ajornament era la vaga general. Tanmateix, per l’oposició, el canvi obeïa estrictament a “una decisió política”. Així la portaveu del PSC, Eva Granados, a través d’una piulada a Twitter, acusava les forces independentistes amb majoria a la mesa i la junta de portaveus del Parlament, d’“instrumentalitzar la cambra legislativa per objectius ideològics” i hi afegia: “Constatem una vegada més el deteriorament de la institució i la qualitat de la nostra democràcia.” El president del grup del PP al Parlament, Alejandro Fernández, considera que l’ajornament és un “insult”. Quan un convoca una vaga és perquè té un problema laboral greu. Un no pot convocar una vaga perquè ideològicament hi ha una cosa amb la qual no està d’acord”, va assegurar des d’un acte preelectoral a l’Hospitalet de Llobregat.

La mesa del Parlament també va decidir ahir suspendre l’activitat parlamentaria que s’havia de celebrar avui; concretament, la comissió sobre la infància a la qual havia d’assistir el síndic de greuges, Rafael Ribó, per presentar l’informe sobre els drets de l’infant. Aquesta tarda també està previst que diputats i membres del govern participin en la concentració que es farà a la plaça Catalunya.

LA FRASE

Tancat pel judici a l’1-O. Aquest és el sentit institucional dels que ens donen lliçons de democràcia
Eva Granados
portaveu del grup del psc al parlament

LA DATA

26.02.19
data
del pròxim ple del Parlament, que estava previst inicialment per als dies 20 i 21 de febrer.

Dos seients al Suprem

A petició dels grups parlamentaris de JxCat, ERC, la CUP i els comuns, el Tribunal Suprem va decidir ahir atorgar dos seients dins la sala on se celebrarà el judici a diputats del Parlament. Això obligarà els grups a fer torns en la representativitat parlamentària. De moment, a la sessió d’avui hi assisteixen els diputats portaveus de JxCat i ERC, Albert Batet i Anna Caula, respectivament. El president del Parlament, Roger Torrent, que també té assignat un seient dins la sala, hi assistirà quan acabi de declarar com a testimoni de Vox en el judici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia