Política

Els EUA s’encaren amb els europeus per l’Iran

Pence pressiona els aliats perquè es retirin del pacte nuclear del 2015

Els EUA i la Unió Europea (UE) van tornar a evidenciar, ahir, les seves diferències sobre l’Iran. El vicepresident nord-americà, Mike Pence, va instar els països europeus que es retirin de l’acord nuclear amb Teheran i s’afegeixin a les sancions contra el règim iranià, la “veritable amenaça per a la pau a l’Orient Mitjà”. Pence ho va dir durant la conferència sobre l’Orient Mitjà clausurada ahir a Varsòvia, on representants de 60 països –amb absències de països europeus i de la mateixa UE– van debatre la situació a la regió.

Durant la seva intervenció, Pence va demanar als aliats de Washington que segueixin el seu “exemple” i abandonin el pacte nuclear firmat amb l’Iran el 2015, cosa que els EUA van fer l’any passat per iniciativa del president Trump. També va criticar el Regne Unit, França i Alemanya per haver creat un mecanisme financer especial que, segons va dir, permet “trencar” les sancions estatunidenques contra el règim iranià, reactivades per l’administració de Trump. “És un pas desencertat que només reforçarà l’Iran, afeblirà la UE i crea encara més distància entre Europa i els EUA”, va dir.

El vicepresident va acusar l’Iran de “patrocinar” el terrorisme al món i va recordar que “cap dels perills és més urgent que el terrorisme radical islàmic i els règims autocràtics que l’exporten”, en referència a Teheran.

Pence també va assegurar que els EUA utilitzaran, juntament amb els seus aliats, “tota la força militar per eliminar el terrorisme islàmic de la faç de la terra”, i hi va afegir que la retirada de les tropes estatunidenques de Síria va respondre a “un canvi de tàctica, no a un canvi de missió”.

En la mateixa línia, el secretari d’Estat nord-americà, Mike Pompeo, va afirmar, a Varsòvia, que “és impossible aconseguir la pau i l’estabilitat a l’Orient Mitjà sense enfrontar-se a l’Iran”.

Des de Brussel·les, on participava en una reunió de l’OTAN, la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, va defensar l’acord nuclear amb l’Iran: “Per nosaltres, és una qüestió de seguretat europea. És per evitar que l’Iran pugui desenvolupar una arma nuclear i està funcionant; per nosaltres és una prioritat continuar implementant-lo.”

Amb tot, Mogherini va destacar les coincidències amb els EUA, com ara “la necessitat d’una solució política” a Síria, el programa de míssils de l’Iran o la recerca de la pau en el conflicte del Iemen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia