Política

Trump diu que han eliminat el califat d’EI

La Casa Blanca assegura que els gihadistes ja no controlen territori a Síria

Els combats no s’aturen

La Casa Blanca va assegurar ahir que el grup gihadista Estat Islàmic (EI) ja no controla cap territori a Síria. “El califat territorial ha estat eliminat”, va declarar la portaveu, Sarah Sanders.

No és la primera vegada que el president Donald Trump o l’administració dels EUA declara la derrota d’EI. A finals de desembre de l’any passat va anunciar la retirada de les tropes de Síria perquè els gihadistes havien estat derrotats, decisió que va suposar la dimissió del secretari de Defensa, James Mattis. No ho va fer: va haver de recular i, el que havia de ser el retorn de 2.000 soldats, al final va convertir-se en el manteniment de 400 efectius al país.

Al febrer, Trump va anunciar que el final d’EI, podria donar-se “en 24 hores”. A finals de mes, fins i tot va dir que havien pres el control del “cent per cent del califat” en un temps “molt més curt del que es preveia”. Aquest cop, l’afirmació sembla tenir el suport del Pentàgon, ja que va ser el secretari de Defensa interí, Patrick Shanahan, qui, a bord de l’Air Force One, va informar el president de les novetats a Síria.

Feia dies que Trump havia recuperat el joc i la insinuació d’un anunci d’aquestes característiques. Últimament sempre portava a sobre un paper amb dos mapes de Síria: un amb la data de la seva victòria electoral (novembre del 2016) i l’altre actualitzat al moment actual. Ahir el va tornar a treure. “Aquí el teniu: Estat Islàmic el dia de les eleccions”, va dir, mostrant una taca vermella que ocupava territori sirià i iraquià. En el moment de màxim esplendor, la superfície controlada pels gihadistes es creia que era més gran que el Regne Unit. “I aquí és com està ara mateix”, hi afegia cofoi assenyalant l’altre mapa, totalment orfe de punts vermells. “Ja era hora”, va exclamar, i va regalar el mapa als periodistes com a prova fefaent de la proesa que estava anunciant.

Més enllà del mapa i la declaració, cap detall ni res específic. La Casa Blanca va dirigir totes les preguntes al Pentàgon, que es va limitar a respondre que no tenia “cap declaració sobre operacions en aquest moment”.

La batalla a Síria contra EI és en un punt cabdal, en una àrea en concret que calia arrabassar de les mans dels gihadistes: Al-Baguz, a l’est del país, on els combatents kurds estan en els compassos finals a punt de declarar la victòria.

I és que l’anunci no significa que Estat Islàmic hagi estat derrotat, ni que el combat sobre el terreny hagi conclòs. Minuts després de la declaració, les càmeres de la CNN emetien imatges en viu de bombardejos. Les Forces de la Síria Democràtica, l’aliança formada per kurds, van negar a l’AFP que la lluita hagi acabat a l’àrea d’Al-Baguz: encara queden combatents d’EI que es neguen a rendir-se, i que tindrien milers de dones i nens segrestats que utilitzen com a escuts humans. Aquest fet ha provocat que l’avenç es faci molt lentament, amb el temor que hi hagi encara més víctimes civils en el conflicte.

Sorprenentment, Trump no va utilitzar les xarxes socials per fer l’anunci, però no es va resistir a agafar el telèfon i fer un comentari sobre la situació d’Estat Islàmic enfocada bàsicament a dissuadir que algú s’uneixi als gihadistes. Conscient que EI “utilitza internet més bé que ningú”, va apel·lar als “susceptibles de la propaganda” gihadista a adonar-se que estan “sent colpejats durament”. “Són uns perdedors que no poden ni respirar. Penseu-hi abans de destruir les vostres vides i les vides de les vostres famílies”, va piular el president a Twitter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia