Política

En directe

Parlament de Catalunya

Torra admet que no poden atendre ni mínims socials

En corresponsabilitza Catalunya en Comú i PSC per no haver aprovat els pressupostos

El president insta Pedro Sánchez a obrir la legislatura espanyola reprenent el diàleg polític

“Ni aquestes condicions de mínims, no som capaços d’atendre”, reconeixia ahir el president de la Generalitat, Quim Torra, respecte de la incapacitat pressupostària del seu govern per afrontar les reclamacions que fan els treballadors de l’ensenyament, la sanitat, els bombers o la funció pública. Ho admetia davant dels retrets que li feien ahir en la sessió de control del ple del Parlament els presidents dels grups del PSC i Catalunya en Comú. Però Torra els feia corresponsables de la situació perquè ni uns ni altres han estat capaços de posar-se d’acord per aprovar el pressupost de la Generalitat.

La presidenta del grup de Catalunya en Comú, Jessica Albiach, va retreure novament a Torra que, després d’un any de la seva investidura, “el govern no governa, no sap com resoldre els problemes, no reacciona, va tard i malament”. Recordant-li que avui els estudiants es manifesten contra el preu de les taxes universitàries i a favor de la ILP per rebaixar-les i que el dia 16 ho faran els professors de l’ensenyament secundari, Albiach va advertir a Torra que “no veu venir la primavera calenta com no va veure venir la tardor calenta, plena de mobilitzacions”. Albiach, que també es va referir explícitament a les llistes d’espera sanitàries “disparades” per deixar clar que les conselleries d’ERC també eren responsables de la situació, va retreure al govern que, segons ella, es dediquessin a discutir sobre la Creu de Sant Jordi i la polèmica i frustrada concessió a l’expresidenta del Parlament, Núria de Gispert. Tot i admetre que el seu govern no ha estat capaç de fer front a propostes de mínims reclamades pels treballadors dels serveis públics i socials per una situació “enquistada” i “conflictiva” com a conseqüència de les retallades, Torra va reivindicar l’esforç de l’executiu i va posar l’exemple de la promoció de 500 bombers després de sis anys sense cap convocatòria pública i de la inversió de 90 milions en el parc mòbil. Alguns dels dèficits s’haurien pogut abordar amb un pressupost, va recriminar Torra a Catalunya en Comú.

També el president del grup del PSC, Miquel Iceta, va acusar Torra d’haver fracassat en el desplegament de la renda garantida perquè, havent contractat una empresa per posar ordre als expedients, l’executiu reconeix implícitament que no té mitjans humans i tècnics per fer-hi front. El president va culpar de la lentitud del desplegament la intervenció de l’autogovern amb l’article 155, primer, i la manca de pressupost, ara, tot reivindicant que, si el juny del 2018 hi havia 18.000 expedients per resoldre, ara només en queden 4.400 i s’ha recuperat “el ritme que calia”. També els socialistes en va fer corresponsables per no haver facilitat l’aprovació del pressupost: “Hi havia més de 300 milions previstos per a la renda garantida.”

D’altra banda, Torra també va aprofitar la sessió de control per demanar al president Pedro Sánchez el reinici del diàleg polític entre governs per buscar una sortida al conflicte polític. Per Torra, el resultat de la votació a Catalunya i Espanya suposa un “mandat claríssim” per reprendre el diàleg: “Que sàpiga escoltar bé què han votat els ciutadans espanyols, que han votat tornar allà on ells ho van deixar, a la taula del diàleg.” La petició la formulava públicament poques hores abans que se sabés que Sánchez ha proposat Iceta com a nou president del Senat.

LES FRASES

No veu venir la primavera calenta com no va veure venir la tardor calenta, de mobilitzacions
Jessica Albiach
presidenta del grup de CatComú
Ha fracassat en la renda garantida. No iguala la cobertura que hauria de substituir
Miquel Iceta
president del grup del psc
Si haguessin aprovat el pressupost, una gran part de les reivindicacions s’haurien resolt
Quim Torra
president de la generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia