Política

Torra dona compte del primer any de mandat al Parlament

El ple s’inicia amb la sessió de control als consellers i al president

La sessió també inclou iniciatives sobre l’eutanàsia i els joves extutelats

El president de la Generalitat, Quim Torra, compareix aquest dijous davant el Ple per donar compte del seu primer any de mandat.

Aquest matí la cambra farà també la sessió de control al Govern i al president de la Generalitat, i abans, a l’inici del ple (9.30 h), votarà la proposta de tramitar en lectura única una proposició de llei de CatECP sobre les prestacions econòmiques a joves extutelats.

El ple continua, al voltant de les deu, amb la sessió de control, primer als consellers i tot seguit al president de la Generalitat, que respondrà les qüestions que li formulin els caps de fila o portaveus dels grups de Cs, JxCat, ERC, el PSC-Units i CatECP i del subgrup del PPC.

Els consellers respondran preguntes sobre els casos de corrupció a Catalunya, l’educació infantil, la gestió del sistema penitenciari (Cs), les actuacions per consolidar l’activitat de recerca, la justificació per a l’increment de la dotació de la campanya “Fas 6 anys. Tria un llibre” (JxCat), el Consell Català de l’Alimentació, les polítiques per garantir un nombre suficient de professionals de la salut (ERC), el Cos de Mossos d’Esquadra (PSC-Units), els canvis en el model de l’habitatge de lloguer (CatECP) i l’accident al complex petroquímic de la Pobla de Mafumet (CUP).

Un any de mandat

En acabar la sessió de control, començarà la compareixença que Torra fa a petició pròpia. Abans, però, la cambra abordarà la sol·licitud del subgrup del PPC en el mateix sentit. Si el Ple l’aprova, la sol·licitud s’acumularà a la compareixença.

En la compareixença, primer intervindrà el president de la Generalitat sense límit de temps, i a continuació ho faran els grups i subgrups parlamentaris seguint l’ordre de major a menor representació, acabant, però, per ERC i JxCat. Els grups disposaran d’un temps màxim de deu minuts per intervenir, i els subgrups, de cinc. El president els podrà respondre individualment o conjuntament, i els grups podran aleshores replicar per un temps de cinc minuts, i els subgrups, per un de dos i mig.

Aquesta serà la quarta compareixença de Torra, a petició pròpia o dels grups, davant el Ple, i la setena comptant les tres que ha fet preceptivament per informar de la composició i les reestructuracions del Govern. Les altres tres compareixences han estat per informar de l’elaboració dels pressupostos, al febrer; sobre la situació del sector públic, al gener, i sobre els esdeveniments polítics i judicials, al novembre de l’any passat.

Despenalització de l’eutanàsia

El ple es reprendrà a la tarda amb el debat i la votació de la proposta per tornar a presentar al Congrés dels Diputats espanyol la Proposició de llei de reforma de la Llei orgànica 10/1995, del 23 de novembre, del Codi penal, de despenalització de l’eutanàsia i l’ajuda al suïcidi. El Parlament ja va presentar aquesta iniciativa al Congrés el 2018 i va arribar a ser presa en consideració, però va decaure en finir la legislatura a les Corts espanyoles.

La iniciativa proposa modificar l’article 143.4 del Codi penal per eximir de responsabilitat penal “qui, per petició expressa, lliure i inequívoca d’una persona que pateix una malaltia greu que la conduirà necessàriament a la mort o una patologia incurable que li provoca sofriment físic o psíquic greu i que es preveu que serà permanent, causi amb actes necessaris la mort segura, pacífica i sense dolor d’aquesta persona o hi cooperi, dins del marc legal establert”.

La proposició va ser fruit d’una iniciativa presentada conjuntament la legislatura anterior pels grups de JxSí, el PSC, CSQP i la CUP i que el Ple del Parlament va aprovar el 25 de juliol de 2017, amb els vots a favor dels grups proposants, els contraris del PPC i del diputat no adscrit Germà Gordó i l’abstenció de Cs.

La iniciativa va arribar al Ple del Congrés el 8 de maig de 2018. Les diputades Alba Vergés (ERC), Assumpta Escarp (PSC-Units) i Marta Ribas (CatECP) la van presentar davant la cambra espanyola, que en va aprovar la tramitació, que posteriorment va caducar pel finiment de la legislatura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia