Política

Tret de sortida al primer ple de dones, al juliol

135 dones treballen al Parlament per consensuar els textos de la sessió del dia 1

135 dones, 65 diputades i 75 membres d’entitats treballen des d’ahir a la tarda a la cambra catalana en cinc grups de treball per consensuar la documentació que es portarà a debat i aprovació en un ple a l’hemicicle de la cambra catalana el pròxim dia 1 de juliol protagonitzat exclusivament per aquestes dones. L’objectiu final, però, és que tota aquesta documentació acabi sent vinculant i tingui entitat jurídica prenent forma en una declaració que es podria aprovar en un ple ordinari. També es preveu que tota aquesta feina es pugui redreçar en un ple monogràfic a la cambra catalana.

El primer ple de dones a la cambra catalana és una iniciativa conjunta del Parlament i el Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC). Més enllà d’oferir una “fotografia inèdita i històrica” de l’hemicicle, fonts de la presidència del Parlament destaquen que, a diferència d’altres experiències semblants, en el cas del ple de l’1 de juliol hi haurà aquests treballs previs realitzats en grups per consensuar una declaració de tots els grups parlamentaris. Així s’han creat sis grups de treball que coincideixen amb els eixos del pla d’acció de la IV Conferència Mundial sobre les Dones de Pequín: drets humans; dret a l’educació i la cultura; drets laborals i econòmics; dret a la participació social i política; salut i drets sexuals i reproductius, i dret de les dones i les nenes a viure lliures de violències masclistes. Cada grup de treball està integrat per dues diputades i les representants de les entitats de diferents àmbits seleccionades pel CNDC. El ple serà presidit per Adriana Delgado, secretària quarta de la mesa, i a l’equip de coordinació també hi ha les diputades Noemí de la Calle (Cs), Anna Geli (JxCat); Jenn Díaz (ERC); Bea Silva (PSC); Susanna Segovia (Cat-ECP); Natàlia Sànchez (CUP), Esperanza García (PP), la vicepresidenta del CNDC, Montse Pineda, i, finalment, Marina Garcia, del gabinet de la Presidència.

La iniciativa s’inspira en experiències similars en altres parlaments, com ara el de Portugal, el de Sud-àfrica o el de Montenegro, que ja n’ha fet nou edicions. L’objectiu del Parlament de les Dones és impulsar la participació de les associacions de dones a les institucions i fer xarxa entre els col·lectius de dones i les diputades.

El CNDC, que participa en organismes internacionals, també podrà traslladar la declaració que s’acabi aprovant a aquests organismes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia