Política

Roldán i Nart agreugen la crisi de Cs plantant Rivera

El gir a la dreta i amb Vox i la negativa a investir Sánchez eleven les desercions que va obrir Valls

L’executiva de Cs ratifica el vet al PSOE

Els socialistes agiten ara la por de la repetició electoral

L’adeu de Manuel Valls va ser el d’un nouvingut, però les desercions d’ahir del diputat al Congrés i portaveu econòmic Toni Roldán –abandonant el partit i l’escó– i de l’eurodiputat Javier Nart –deixant el seu lloc a l’executiva– perquè discrepen del gir a la dreta d’Albert Rivera són dos adeus traumàtics que aprofundeixen la crisi a Ciutadans i posen en qüestió la partida de naixement barcelonina. “Com superarem la dinàmica de confrontació de vermells i blaus que vam venir a combatre si ens convertim en blaus?”, va etzibar Roldán a Rivera sobre l’afany de Cs de voler esdevenir el PP i de pactar amb la ultradreta de Vox. Si bé el també discrepant Luis Garicano va fer pinya amb Nart i va forçar l’executiva de Cs a votar l’opció d’investir Pedro Sánchez, Rivera va obtenir un triomf de 24 vots a favor del vet al PSOE davant quatre vots en contra i tres abstencions.

Com va passar amb Valls, el cop a Rivera és l’adeu però també les paraules que l’acompanyen, i en el cas de Roldán, de total fidelitat al líder fins ahir, són una esmena a la totalitat al blanqueig de Vox i a l’entrega al PP. “Com serem creïbles amb el compromís de la regeneració si donem suport a governs que fa més de vint anys que són al poder? Com construirem un projecte liberal si no som capaços de confrontar-nos a l’extrema dreta, que és als antípodes de tot el que pensem?”, són les preguntes que Roldán va deixar en l’aire com a bufetada a Rivera, a més de la constatació de ser ara com els “blaus” del PP.

Profecia autocomplerta

El cop de porta de Roldán en una compareixença al Congrés pel matí només inaugurava el piromusical que Cs viuria en l’executiva el dia de Sant Joan. Rivera insisteix en la profecia autocomplerta: no donar ni aigua a Sánchez perquè així depengui del vot dels independentistes, com ara ERC, per després poder acusar-lo de dependre dels independentistes. Si bé els moderats Garicano, Nart, Francisco Igea i Fernando Maura van votar en contra d’atrinxerar-se en el no a Sánchez i Ignacio Prendes, Marta Martín i Orlena de Miguel es van abstenir, els restants 24 membres de l’executiva –amb Rivera i Inés Arrimadas al timó– van ratificar el viratge a la dreta i a sumar amb Vox, com a Andalusia i Madrid. Les dimissions seguien i a la tarda plegava el candidat a Astúries, Juan Vázquez.

Amb Rivera fora d’escena, va ser Arrimadas, més tensa que de costum, qui va desmentir un viratge: “L’únic canvi que hi ha hagut a Cs és que teníem 32 escons i ara en tenim 57.” “Potser cal preguntar a Roldán per què va votar per unanimitat un criteri i ara no vol que se segueixi”, hi afegia. L’enconament de Cs és tan enrocat que ahir va transcendir que Rivera fins i tot s’ha negat a tenir una reunió discreta amb Sánchez que el president espanyol li va sol·licitar.

Reunió Sánchez-Casado

La crisi a Cs i el vet de Sánchez a Iglesias de ministre ft disparar la por de reviure una repetició electoral com la del 2016 i qui agita la por és el socialista José Luis Ábalos. “No plantejo un avenç electoral, dic el que la Constitució diu clarament. No amenaço amb la realitat, la realitat sempre hi és”, alertava Ábalos. I es va llançar a pressionar Cs fent sang amb els adeus: “Quants Manuel Valls més, quants Toni Roldán més i quants Javier Nart més necessita Rivera per rectificar? Que s’abstingui o doni suport i no sigui un problema per a Espanya”. “Que PP i Cs vagin al racó de pensar”, hi afegia l’expresident Felipe González. Que el PP manté el no a la investidura li ho va dir ahir el mateix Pablo Casado, a Sánchez, en una reunió secreta a La Moncloa desvelada posteriorment. Iglesias, que vol un ministeri tot i el vet de Sánchez, exigeix respecte als votants de Podem i obvia “provocacions”. “Un govern de coalició no és tan marcià“, sosté Iglesias.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia