Política

Diputats francesos denuncien la repressió a Catalunya

Més de 50 representants publiquen una tribuna en què mostren la seva “preocupació” per la situació dels presos polítics

Hi dona suport el líder del grup França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon

Nou missatge d’alerta des de França amb relació a la situació dels presos polítics catalans. Més de 50 diputats francesos van expressar la seva “preocupació” i “reprovació” per l’empresonament dels dirigents independentistes en una tribuna publicada ahir a Le Journal du Dimanche. Es tracta del segon pronunciament crític de representants francesos pel que fa a la repressió de l’Estat espanyol, després del que va tenir lloc al març, quan més de quaranta senadors van demanar a les autoritats franceses i de la Unió Europea que intervinguessin per trobar una solució al procés català. Un fet simptomàtic tenint en compte la forta tradició centralista que impera a França.

“Avui volem mostrar simplement la nostra preocupació i la nostra reprovació pel que ens sembla una vulneració de les llibertats fonamentals i de l’exercici de la democràcia”, van denunciar els diputats francesos en un text breu, firmat per 52 representants (per un total de 577 diputats de l’Assemblée Nationale). En la tribuna van carregar amb força contra la “repressió” de l’Estat espanyol: “Per les seves tries polítiques, representants electes han estat empresonats o exiliats i corren el risc de ser condemnats a fortes penes de presó. El respecte de les regles constitucionals és una cosa, però considerem que el debat polític no s’hauria de resoldre a través de la repressió, la vulneració dels drets de les persones o un delicte d’opinió.”

Entre els signants de la tribuna, hi ha figures destacades de la política francesa. Per exemple, Jean-Luc Mélenchon, president del grup parlamentari França Insubmisa (republicans i ecosocialistes), que en les eleccions presidencials del 2017 va quedar a les portes de la segona volta amb més del 19% dels vots; François Ruffin, diputat d’aquest grup, i Jean-Christophe Lagarde, president del partit de centredreta UDI. La majoria dels signataris són representants insubmisos, comunistes i sobiranistes corsos. Tot i que el text no va rebre el suport de cap diputat de La República en Marxa (la formació del president Emmanuel Macron), sí que el van firmar membres de partits menors, com ara l’UDI i el Moviment Radical (centreesquerra), afins a la majoria presidencial.

Torra agraeix el suport

El president de la Generalitat, Quim Torra, va agrair ahir el suport públic dels 52 diputats francesos. “Moltes gràcies pel vostre compromís envers la democràcia i els drets civils i polítics”, va dir Torra en un missatge publicat a Twitter en francès. També en aquesta mateixa xarxa social, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va opinar: “Malgrat el que alguns intenten vendre, malgrat els informes falsos i la intoxicació d’Espanya Global, la repressió de drets i llibertats a Catalunya és seguida amb preocupació des de fora del país.”

En canvi, Manuel Valls, ex-primer ministre francès i regidor a Barcelona, va acusar els signants de tots els mals: “Irresponsables i ignorants. Espanya és un estat de dret i la seva justícia és independent. No hi ha presos polítics ni repressió.” “Espanya és una gran democràcia que es defensa davant els que no respecten la Constitució i volen separar Catalunya de la resta d’Espanya”, va reiterar.

Un text similar ja havia rebut el suport al març de 41 senadors francesos de múltiples tendències, que van denunciar l’exili i la presó preventiva, en alguns casos des de fa gairebé dos anys, de setze dirigents independentistes catalans. Aquest text havia obligat el govern francès i el partit d’Emmanuel Macron a marcar distàncies i continuar posant-se de perfil envers la repressió a Catalunya.

Borrell critica la seva “ignorància”

El ministre d’Afers Estrangers en funcions, Josep Borrell, va lamentar ahir “la ignorància sobre la realitat d’Espanya” dels 52 diputats francesos que van mostrar en una tribuna la seva “preocupació” per la repressió i la vulneració de les llibertats fonamentals a Catalunya. “Aquests diputats ignoren la realitat d’un país veí i amic de França com és Espanya, també part de la Unió Europea, un país unit per un mateix respecte a l’estat de dret”, va declarar Borrell, sempre moderat, a l’agència Efe. “Espanya és un estat de dret, una democràcia en què el poder judicial és independent i en què ningú va a la presó per les seves idees”, va reiterar des de Varsòvia, on va assistir a la commemoració del 80è aniversari de l’inici de la Segona Guerra Mundial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia