Política

tribunals

judici al 9-N

Els partits sobiranistes se solidaritzen amb Homs

ERC, els comuns i el PNB reclamen units, malgrat les diferències, una solució política al conflicte català

Puigdemont espera que s'imposi el “sentit comú” i que els del 9-N no siguin condemnats

Diputats d'ERC, el PNB i En Comú Podem van acompanyar ahir Francesc Homs davant del Tribunal Suprem. Més enllà de la comitiva formada per la cúpula del PDC; de diversos membres del govern; de l'ANC, Òmnium i l'AMI; els partits sobiranistes aparcaven les seves diferències, acompanyaven Homs al Tribunal Suprem i tancaven files amb l'exconseller de la Presidència pel procés participatiu del 9-N, en defensa d'una solució democràtica al conflicte polític català.

El diputat dels republicans Joan Tardà va lamentar que l'Estat hagi optat per la “repressió” i la “violència judicial”, deixant en molt mal lloc la “democràcia low cost espanyola”. Marcelo Expósito, diputat d'En Comú Podem, va advocar per evitar la judicialització i trobar “vies polítiques” que permetin avançar davant del que considera una “crisi de règim”, que transcendeix Catalunya i afecta tot l'Estat espanyol. El portaveu parlamentari del PNB, Aitor Esteban, va sentenciar que “consultar el poble mai pot ser delicte en una democràcia”, i menys encara quan el 9-N va ser una consulta no vinculant.

L'expresident de la Generalitat Artur Mas, que serà jutjat pel 9-N al TSJC amb Joana Ortega i Irene Rigau, també va posar el dit a la mateixa nafra. “Aquí no està en joc només la independència de Catalunya, perquè això cal resoldre-ho en una consulta definitiva, sinó que aquí el que està en joc és la democràcia mateixa i la qualitat democràtica d'un Estat que recorre a la fiscalia i als tribunals en comptes de seure en una taula, parlar civilitzadament amb la gent i arribar a acords si és possible”, va sentenciar el president del PDC.

Des de València, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va declarar que espera que finalment s'imposi el “sentit comú” i els quatre investigats pel procés participatiu del 2014 no siguin condemnats. Puigdemont va titllar “de vergonya” el dia d'ahir, en què Homs va declarar al Suprem. La consellera de la Presidència i portaveu del govern, Neus Munté, va assenyalar que el també cap de files del PDC al Congrés compareixia davant del TS “tristament per haver contribuït a millorar la democràcia i donar veu” als ciutadans.

ANC, Òmnium i l'AMI

En la mateixa línia es van expressar els dirigents de les entitats sobiranistes, desplaçats fins a Madrid. El president de l'ANC, Jordi Sànchez, hi va afegir que l'única sentència que s'ha d'acceptar és la que resulti de la votació en què participin els catalans. El d'Òmnium, Jordi Cuixart, va insistir que no s'entén que l'Estat espanyol continuï volent judicialitzar un problema polític que requereix diàleg. Segons Neus Lloveras, presidenta de l'AMI, el projecte independentista passa, en canvi, per construir una República catalana realment democràtica.

LA DATA

16.9.16
Divendres
passat els partits i les entitats sobiranistes ja van expressar el seu suport a Homs davant del TSJC.

C's hi veu una incoherència

C's i el PP van carregar contra els arguments amb què Francesc Homs es va defensar al Tribunal Suprem. La líder del partit d'Albert Rivera a Catalunya, Inés Arrimadas, va assenyalar que l'exconseller de la Presidència incorre en una incoherència quan afirma amb “orgull” davant dels mitjans de comunicació que ha “desobeït” i, després, ho nega davant de la justícia. Arrimadas va admetre que no li agrada que hi hagi expresidents ni exconsellers del govern de la Generalitat investigats, però tampoc no accepta que se saltin lleis que considera democràtiques i es faci política amb l'enfrontament.

Per al coordinador general del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, tot va ser un episodi de “política espectacle”, i el va comparar amb quan la plana major de la direcció de CDC va acompanyar Oriol Pujol a declarar pel cas de les ITV. “Ara s'ha repetit la processó però canviant el personatge. Llavors no els va sortir tan bé com esperaven”, va deixar anar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia