Política

Municipal

El govern de Terrassa no veu invalidat el procés pel síndic

Pel PSC la recomanació de Ribó referma la “debilitat i feblesa estructural” del sistema que tots ja havien reconegut i espera la seva proposta

Els socis del PDeCAT donen el resultat per bo

L'equip de govern de Terrassa, format pel PSC i el PDeCAT, considera que l'informe de recomanacions del síndic de Catalunya, Rafael Ribó, “no invalida el procés” que es va dur a terme per a l'elecció del síndic municipal, segons el portaveu del PSC, Alfredo Vega. En el document, Ribó dona la raó a les entitats que li van fer arribar les queixes que el procés participatiu no s'ajustava als requeriments fixats en l'ordenament jurídic dels processos de consulta ni oferia garanties en la identificació de les persones que van donar suport als vuit candidats, ni confidencialitat, ni hi havia cap mecanisme independent de supervisió.

Per Vega, l'informe del síndic redunda en aspectes com la “debilitat i la feblesa estructural” de l'ús de la plataforma Consensus que “ja havíem reconegut públicament” que no era el sistema més adequat per a aquest procés participatiu. El portaveu socialista reconeix errors en no dispersar més el vot presencial o en el fet que la junta de portaveus no era el més adequat com a comissió de seguiment però va insistir que al ple del juliol del 2016 ja se sabia que no s'hi ajustava quan es va aprovar el conveni amb Localret per aplicar Consensus en aquest procés, recordant que la nova plataforma Decidim, que es vol implantar en propers processos participatius, “tampoc dona plenes garanties, ja que només ho fan les urnes”. Vega va demanar un temps per esperar que Ribó els faci arribar una proposta per sortir de l'atzucac del procés després que s'entrevisti amb els candidats, i va recordar que el servei de la sindicatura es manté obert i els ciutadans s'hi poden adreçar malgrat no haver-hi síndic.

Més contundent va ser el soci de govern, Miquel Sàmper (PDeCAT), en assegurar que el procés va ser “net, transparent i més que legítima la persona que va sortir escollida”. Hi va afegir que es tractava d'un procés participatiu i no d'unes eleccions i que ningú va forçar les persones a donar suport als candidats, ja que “tenien una autorització expressa d'ells firmada”. També va recordar que alguns candidats van tenir suports públics al principi i ningú es va queixar que s'adulterés el procés. Malgrat tot, va assegurar que d'aquest tema no en faran “cap guerra” i s'adaptaran al que vulguin la majoria de portaveus.

Per les entitats, un triomf ciutadà

Les entitats que van presentar la queixa al síndic de Catalunya consideren la resolució de Ribó “un triomf per a la ciutadania de Terrassa” i “un èxit col·lectiu que ens farà guanyar en democràcia”, ja que servirà per “avançar cap a una veritable participació ciutadana”. En un comunicat, l'Observatori Ciutadà Municipal, Prou Barreres, Observatori de Drets Socials i FAVT, amb el suport del Consell d'Entitats d'Acció Ciutadana, consideren que la resolució del síndic és clara i “contundent”, tot recordant que quan van presentar la queixa, al mes de desembre –les votacions dels vuit candidats es van iniciar un mes abans–, no ho van fer motivats per “cap esperit de fracàs, ni cap mena de revenja” sinó per la necessitat de mostrar la manca total de respecte envers les normes democràtiques bàsiques que han de garantir tot procés de participació ciutadana, i cap a la ciutadania que havia confiat en el procés. Lamenten que el govern no reconegués “cap mena d'error” i continués presentant la consulta com una recollida de suports “sense regles de joc clares”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Tarifa plana, la resposta del govern de Pineda a la pujada del 25% de l’IBI

PINEDA DE MAR
política

Ajornada per falta d’acord la reunió de la comissió d’investigació del 17-A

barcelona
política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona
Reportatge

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts