Política

Data i pregunta, “imprescindible”

El govern reforça amb els partits el trànsit cap al referèndum unilateral malgrat l’absència dels comuns

Avisa que no dilatarà la concreció de la pregunta i la data, tot i que es manté obert a l’acord

“Com a govern, considerem que fixar la data i la pregunta és imprescindible.” Amb aquesta declaració apuntalava ahir la portaveu de l’executiu, Neus Munté, el trànsit cap al referèndum unilateral després de la cimera de partits pro referèndum al Palau de la Generalitat de la tarda, amb l’absència dels comuns. Després de les reunions matinals de les direccions respectives, ERC i el PDeCAT acompanyaven el pas del govern per prendre posició en favor de fixar el redactat i la data de la votació, una demanda que la CUP fa des de fa mesos i que l’ANC, Òmnium i l’AMI van formalitzar dissabte en un acte conjunt.

L’independentisme s’acabava així d’alinear per al proper anunci del govern, que es podria produir la setmana vinent. “No es pot permetre gaire dilació”, va assenyalar Munté. Els cupaires van exigir que la propera reunió de formacions es produeixi ja amb la data i la pregunta fixades, i que les negociacions avancin abordant les garanties de la votació i l’impuls de la comissió de seguiment internacional de l’exercici del dret a l’autodeterminació. Des de Madrid, el PP i el PSOE van exhibir unitat contra el referèndum: va ser suficient una trucada del secretari general dels socialistes espanyols, Pedro Sánchez, al president estatal, Mariano Rajoy, per recosir el front estatal.

I és que la cimera de partits, a la qual sí que va assistir Podem, va provocar una compareixença preventiva de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, per acusar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de fer servir el procés pensant en unes pròximes eleccions catalanes.

I el Pacte Nacional pel Referèndum? Tots els partits es van manifestar a favor que es torni a reunir, tal com ha exigit Catalunya en Comú. En la mateixa línia que el grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Xavier Domènech va rebutjar ser en la cimera d’ahir perquè consideren que l’ens que ha d’abordar com cal actuar unitàriament després del no formal de Mariano Rajoy al referèndum acordat ha de ser el Pacte Nacional, que aglutina govern, municipis, entitats i partits a l’entorn de la proposta d’una votació acordada. El govern no el convocarà: subratlla que és un ens autònom que s’autoorganitza. El secretari general de Podem a Catalunya, Albano-Dante Fachin, traslladarà divendres a l’executiva del Pacte Nacional la conveniència que l’ens es torni a reunir, aprofitant que feia dies que tenia aquesta reunió prevista a l’agenda.

Fachin va defensar la necessitat d’aprofitar “tots els espais de diàleg possibles”. En concret, el Pacte Nacional continuaria donant cobertura a l’opció del referèndum pactat tenint en compte que el govern no deixa d’allargar la mà a Rajoy per negociar, encara que avanci en l’organització del referèndum unilateral. Podem no avala el pas de fixar la data i la pregunta, i encara està debatent internament quina posició adoptarà en aquest sentit, però sí que va reclamar al govern de la Generalitat que exposi quins són els seus plans. Per això, Fachin va veure amb bons ulls la reunió d’ahir. “Com més espais, millor”, va resumir el secretari general de la formació morada. “Independentment de com evolucioni la situació, sempre estarem en disposició de parlar”, hi va afegir.

El govern i els partits van coincidir a instar els comuns a reenganxar-se al procés. Ara bé, Munté va remarcar que la “transversalitat ja hi és”, perquè aplega la majoria absoluta del Parlament, i no va amagar el malestar de l’executiu per la plantada de Domènech. “No entenem les excuses que han posat per no venir”, va deixar clar la portaveu, i va assenyalar que el també cap de files d’En Comú Podem al Congrés podria haver assistit a la reunió per reclamar la convocatòria del Pacte Nacional pel Referèndum. Segons Munté, el govern es manté disposat a “parlar i a dialogar amb tothom” per reforçar el suport al referèndum, però la portaveu també va voler denunciar la incoherència dels comuns, ja que van rebutjar assistir a la cimera d’ahir i alhora avalen la crida de La Moncloa perquè Puigdemont plantegi el referèndum al Congrés dels Diputats.

ERC va demanar que el govern es reuneixi els pròxims dies amb agents socials, sindicals i patronals per conèixer la seva opinió sobre el pas a la unilateralitat. La secretària general dels republicans, Marta Rovira, va demanar que s’ampliïn els consensos de cara als mesos que vindran, “els de més dificultat” en vista de les amenaces del govern espanyol i les actuacions de la fiscalia, que ja investiga els moviments de l’executiu.

L’absència dels comuns, almenys per ara, en el front pro referèndum unilateral podria complicar la posició del PDeCAT amb relació a la moció de censura a Mariano Rajoy presentada per Podem al Congrés i que es debatrà el dia 13 de juny. Així ho va assenyalar la coordinadora general dels exconvergents, Marta Pascal, que va assegurar que “no ajuda gens”, tot i que va subratllar que encara no han pres la decisió. En canvi, Rovira va suggerir que no es replantegen el seu vot favorable, tenint en compte que els seus promotors s’han manifestat a favor que els catalans decideixin el seu futur polític en el referèndum, tret que facin un gir inesperat.

LES FRASES

Avui el que representem les persones que ens hem reunit és la majoria del Parlament de Catalunya
Com a govern, considerem que fixar la data i la pregunta és imprescindible
Neus Munté
PORTAVEU DEL GOVERN I CONSELLERA DE LA PRESIDÈNCIA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia