Política

procés sobiranista

L’Estat acusa Puigdemont de radicalitzar-se per xantatge

Sáenz de Santamaría diu que el govern actua condicionat per suposats informes que Junqueras té sobre corrupció a CDC

Creu que JxSí està dividit i hi ha “tensió” entre ERC i el PDeCAT

La darrera inauguració del Mobile World Congress de Barcelona es va fer famosa per una curiosa fotografia en què es veia el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, agafant la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, per l’espatlla amb una actitud paternal quasi adorable. Just cinc mesos després d’aquella instantània queda ben poc de la cordialitat i l’aparent bona relació que mantenien ambdós vicepresidents, de la qual havien fet gala. Ahir, Santamaría va apuntar directament a Junqueras com a instigador de la “radicalitat” del govern de Carles Puigdemont, i el va acusar de pressionar amb suposats informes sobre la corrupció de CDC perquè l’executiu català actuï d’una determinada manera. La vicepresidenta espanyola feia referència a un document sobre presumptes irregularitats en adjudicacions d’obra durant la presidència d’Artur Mas elaborat per l’equip de Junqueras poc després del seu nomenament i que s’hauria remès al jutge del Vendrell que investiga el conegut com a cas 3%, i amb aquest argument va fer mofa sobre el fet que “mig govern porta als tribunals el partit al qual pertany l’altra meitat”.

Santamaría va preguntar-se públicament si aquesta situació “està condicionant d’alguna manera” el rumb emprès pel govern i si Puigdemont era conscient que la fiscalia investigava el cas amb l’ajuda d’ERC. Més enllà de les preguntes, però, va aventurar-se a pronosticar divisió en el govern i en el grup parlamentari de Junts pel Sí per “tensió” entre el PDeCAT i els republicans. Segons la tesi del govern espanyol, Puigdemont ha perdut “llibertat en favor de Junqueras a l’hora de conduir” la Generalitat, la qual cosa és, diu Santamaría, d’una “gravetat extrema”.

També va fer esment a la decisió del govern de recórrer al Tribunal Constitucional la vinculació del cobrament del fons de liquiditat autonòmica (FLA) a la comprovació setmanal que no es destinen diners als preparatius del referèndum. La vicepresidenta va dir que l’Estat respectarà si el TC sentencia en contra seu. “Nosaltres ens comprometem a acceptar, acatar i assumir al 100% la decisió dels tribunals. Només espero que el senyor Junqueras ho faci quan va com a demandat i no com a demandant”, va etzibar al govern, a qui va acusar d’acatar només les sentències que volen.

Tot plegat ho va dir just abans de rebre els informes elaborats per experts sobre la reforma del sistema de finançament autonòmic, un canvi del qual la Generalitat no participa directament.

LES FRASES

Junqueras, de problemes judicials no té ni un, excepte els escrits que envia a la fiscalia dels seus companys
Aquesta radicalitat deriva del que Junqueras i Puigdemont poguessin saber?
Soraya S. de Santamaría
VICEPRESIDENTA DEL GOVERN ESPANYOL


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona