Política

Lamela vol la secessió al Suprem

La magistrada de l’Audiencia Nacional aposta perquè l’alt tribunal assumeixi tota la causa penal contra “l’organització ” sobiranista

La fiscalia s’hi oposa i alerta que es pot dilatar el cas amb tants investigats

Criminalitzar el sobiranisme en una causa única té els seus avantatges i els seus inconvenients. El magistrat del Tribunal Suprem (TC) Pablo Llarena ha de resoldre ara si accepta la petició d’unificar tres investigacions, com li sol·liciten la majoria de defenses dels imputats del govern i de la mesa del Parlament, a més de la mateixa instructora de l’Audiencia Nacional Carmen Lamela. La jutgessa va entregar-li ahir l’informe que li va sol·licitar sobre l’estat de les dues causes que va començar a instruir, a final de setembre passat, primer contra els líders d’Òmnium i de l’Assemblea per sedició, i després va sumar la querella contra el govern per rebel·lió. La magistrada aposta per investigar de forma conjunta el que defineix com “una organització complexa i heterogènia per assolir la secessió de Catalunya i proclamar la república, en contra de l’ordre constitucional”, per tal d’aclarir “les responsabilitats individuals entre les autoritats governamentals, parlamentàries i civils”. Són els tres eixos de la “trama”, segons Lamela.

Per contra, la fiscalia del Suprem s’oposa a l’acumulació de causes, tot recordant la jurisprudència de la sala segona de l’alt tribunal (l’exemple més recent que cita és el cas d’Homs pel 9-N), la qual fixa que les persones no aforades no s’han d’incloure en les investigacions amb les aforades, tal com marca el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) per garantir-los el dret al jutge natural i a una doble instància judicial. Hi afegeix que la darrera reforma legal recomana evitar les macrocauses per agilitar la justícia. En el cas del sobiranisme, s’hi podrien ajuntar 23 investigats, a banda dels onze càrrecs públics imputats pel jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, que, en principi, no s’unificaran al Suprem.

Amb tot, des de la fiscalia s’admet que l’anàlisi sobre l’acumulació de causes és “prematur” perquè les eleccions del 21 de desembre poden provocar que les persones aforades canviïn; com realment passarà. Hi haurà un ball d’investigats a l’Audiencia Nacional com al Suprem, que canviarà la seva situació política. La majoria de consellers del PDeCAT imputats no repetiran pel 21-D, a excepció de Lluís Guinó. La diputada d’ERC Ana Simó tampoc tornarà a la política. Per tant, hi haurà actuals aforats de la mesa del Parlament que, passat el 21-D, ho deixaran de ser, i exconsellers que ho tornaran a ser. El líder de l’ANC, Jordi Sànchez, s’estrenarà com a diputat, ja que és el número 2 de Junts per Catalunya, i per tant serà aforat i la seva causa haurà d’anar al Suprem.

Amb les causes unificades al Suprem, que es presumeix de més garantista que l’Audiencia Nacional, els advocats esperen treure de la presó els presidents de les entitats sobiranistes (hi són des del 16 d’octubre) i els vuit consellers (des del 2 de novembre). No obstant això, el magistrat Llarena, en admetre a tràmit la causa contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i cinc membres de la mesa, no va ser pas tou, jurídicament parlant. Va indicar que hi ha indicis que podrien ser autors de rebel·lió, tot justificant la violència exigida en aquest delicte, amb només l’ostentació de poder-la dur a terme. Afirmació refutada de forma brillant per la defensa de Joaquim Forn, posant l’exemple d’un furt, en el qual implícitament hi pot haver intimidació i violència, i si passa el delicte s’eleva a robatori, i la pena és major, però si no, queda en un simple furt. En cas del procés d’independència, no va haver-hi violència als carrers, requisit pel delicte de rebel·lió, que implica penes de fins a 25 anys de presó; per tant, si es va cometre una il·legalitat, va ser un delicte menor.

En el seu informe, la magistrada Lamela fins i tot fa un organigrama de “l’organització criminal” cap a la secessió, en el qual a més del legislatiu, l’executiu i la societat civil, hi afegeix altres persones que van ajudar-hi, com des des del Diplocat i el CTTI, segons indica. L’acció la remunta al 2015, amb l’acord gens clandestí dels grups parlamentaris de JxSí i la CUP d’engegar el procés d’independència. Així, precisa la jutgessa, els investigats van executar “un marc legislatiu inconstitucional, la convocatòria il·legal d’un referèndum, propaganda i moviments populars, amb autèntics actes sediciosos”. Lamela admet que “no tots els investigats apareixen com a responsables de tots els delictes”, dels quals curiosament cita “desobediències, prevaricacions, malversació de fons i sedició”, però no el de rebel·lió. Amb tot, assegura que “hi ha delictes connexos” i que si es realitza la seva investigació per separat “dificultaria el seu total aclariment”.

LES FRASES

La investigació conjunta dels fets és l’única manera d’entendre la trama i dilucidar responsabilitats individuals

LA XIFRA

Es va fer un ús il·legal dels Mossos al servei secessionista, com ara espionatge d’altres policies
Carmen Lamela
MAGISTRADA a.n. iNFORME
Amb les eleccions a Catalunya, l’actual situació d’aforats o no dels investigats pot variar. L’anàlisi de l’acumulació és prematur
S’ha de mantenir separat el cas dels aforats de la resta. Tenen entitat i autonomia pròpies
Fiscalia Tribunal Suprem
INFORME
23
investigats
sumen les causes a l’Audiencia Nacional i el Suprem. Hi ha onze càrrecs públics més investigats en un jutjat de Barcelona per l’1-O.

Peça secreta contra els Mossos

La inclusió de la policia catalana en la causa penal contra el procés (amb la imputació del major i una intendent) és justificada per la magistrada de l’Audiencia Nacional Carmen Lamela, tot assegurant que “s’ha fet un ús il·legal del cos dels Mossos d’Esquadra al servei dels interessos secessionistes”. En l’informe dirigit al Suprem, Lamela assegura que s’ha usat els agents “en actes sedicioses com la celebració del referèndum ”, on assegura que la majoria d’agents van tenir un comportament “passiu”, en no aturar la ciutadania que volia exercir el seu dret a vot. També precisa que s’ha usat els Mossos “per realitzar actuacions d’espionatge de membres de la Policía Nacional i la Guàrdia Civil, i accions de contravigilància a membres de l’organització vigilats”, referint-se a la instrucció del jutjat de Barcelona, on hi ha imputats càrrecs d’Economia. En aquest context, la magistrada també rebel·la que té oberta una peça secreta, en què ha encarregat a la Guàrdia Civil recollir les trucades internes entre agents i caps a totes les regions policials, i al centre de telecomunicacions i tecnologies de la informació (CTTI), com es va veure recentment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys vint morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona