Política

Aragonès i Artadi seran les figures clau del nou govern

JxCat controlarà les àrees més presidencialistes i ERC, les més socials

Les dues formacions estudien restituir alguns consellers de l’anterior govern, encara que sigui de manera temporal

En espera que no hi hagi cap sorpresa i que Quim Torra pugui ser investit dilluns vinent com el 131è president, l’organigrama del govern ja va prenent forma. Es dona per segur que Elsa Artadi (JxCat) i Pere Aragonès (ERC) seran les figures clau d’aquest executiu, en què els republicans tindran el control de les conselleries amb més pes social, com ara Salut o Ensenyament, i els de Puigdemont, els departaments més presidencialistes com per exemple Presidència o Governació. Les dues formacions també estudien restituir alguns consellers de l’antic executiu.

Des del primer dia, Artadi va aparèixer a les travesses per ser la protagonista del pla D; és a dir, per ser la nova presidenta quan es comprovés que no es podia materialitzar la investidura de Puigdemont. Finalment, però, el líder de Junts per Catalunya es va decantar per Quim Torra. Algunes fonts indiquen que no s’ha volgut cremar la figura d’Artadi, perquè es considera que la presidència de Torra és provisional i que Artadi pot ser un valor per al futur. És possible que Artadi assumeixi la conselleria d’Empresa i Coneixement, però podria ser un pas momentani. Sobre la taula hi ha la possibilitat de restituir Jordi Turull a Presidència i Josep Rull a Territori i Sostenibilitat, que són a la presó. El seu càrrec, però, podria durar pocs dies perquè, amb tota probabilitat, seran inhabilitats pel jutge Pablo Llarena abans de l’estiu. Llavors, Artadi podria assumir Presidència, i Empresa podria recaure en l’actual eurodiputat Ramon Tremosa. En aquest mateix àmbit de les restitucions de JxCat, no està clar si Lluís Puig voldrà tornar a la conselleria de Cultura, encara que sigui momentàniament, o si per contra s’apostarà directament per la diputada Laura Borràs, que va ser directora de la Institució de les Lletres Catalanes durant cinc anys.

A ERC, el conseller de Salut, Antoni Comín, sí que estaria disposat a continuar, una possibilitat que no es pot descartar. En tot cas, hi ha dos dirigents que es podrien disputar el departament amb més pressupost: el director del CatSalut, David Elvira, i l’exsocialista i excoordinador del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena. Els republicans sí que tenen tancats dos noms, tal com va avançar Joan Tardà. Es tractaria de dues diputades al Congrés: Esther Capella (Justícia) i Teresa Jordà (Agricultura).

També tenen moltes probabilitats de formar part de l’executiu Josep Bargallo, l’exconseller en cap del primer tripartit, que agafaria les regnes d’Ensenyament –ja va ocupar aquesta cartera dos mesos entre els anys 2003 i 2004– i l’actual diputat Chakir El Homrani, provinent del món del sindicalisme, a Afers Socials –si finalment Elena no anés a Salut, també podria ocupar aquesta cartera–. Per contra, un dels noms que més balla és el de l’eurodiputat d’ERC Jordi Solé a Exteriors.

Per la seva part, JxCat té en ment l’expresident de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, perquè ocupi la cadira d’Interior i l’actual alcalde de Mollerusa, Marc Solsona, a Governació. Un ball de noms que pot anar canviant en els pròxims dies i al qual és possible que es puguin incorporar més dones

LES XIFRES

13
conselleries
hi haurà en el futur govern, seguint el mateix esquema que en l’anterior executiu.
2
consellers,
Turull i Rull, de l’antic govern potser repetiran temporalment. També podrien fer-ho Puig i Comín.
1
conselleria
canvia de partit respecte a l’anterior govern. Ensenyament, que era del PDeCat, ara serà d’ERC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia