Política

Presó sense fiança per a l’exministre del PP Zaplana

La jutgessa que investiga l’operació Erial fa cas del fiscal i dicta presó incondicional per a l’exdirigent del PP

L’expresident valencià, que s’ha negat a declarar, està acusat de blanqueig de capital

La jutgessa que investiga l’operació Erial, centrada en el blanqueig de capital, va decretar ahir presó incondicional sense fiança per a l’expresident de la Generalitat Valenciana Eduardo Zaplana. Qui també va ser ministre de José María Aznar havia passat ahir a disposició del jutjat número 8 de València, després de ser detingut el dia abans, amb sis persones més, per suposats delictes de suborn, prevaricació, malversació i blanqueig de capitals.

Amb aquesta decisió, la jutgessa acceptava els arguments de la fiscalia i enviava a la presó de Picassent l’exdirigent del PP quan poques hores abans ell mateix s’havia negat a declarar davant de la magistrada.

Zaplana havia estat portat, a primera hora d’ahir a la tarda, davant de la jutgessa, després que la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va finalitzar els escorcolls als domicilis dels investigats, així com a les seves oficines. A diferència de Zaplana, la jutgessa va decretar llibertat amb mesures cautelars per als empresaris Vicente i José Cotino, nebots de l’exdirector general de la Policía Nacional i expresident de les Corts Valencianes, Juan Cotino.

Pel cas Erial, també van ser detinguts l’excap de gabinet de Zaplana en la Presidència de la Generalitat, Juan Francisco García; l’ex-alt càrrec de l’Agència Valenciana de Turisme i exdirectiu del parc temàtic Terra Mítica Joaquín Barceló i la seva dona, Felisa López, i l’assessor fiscal Francisco Grau.

La investigació se centra en les adjudicacions “sospitoses del govern valencià en l’època de Zaplana (1995-2002) a través de les quals un grup d’empresaris podria haver pagat prop de 10 milions d’euros. Estan sota sospita les adjudicacions de les ITV i el pla eòlic. L’operació es va desencadenar a partir de la repatriació de part d’aquests diners, que, presumptament, estaven ocults en paradisos fiscals, de manera que la connexió d’aquestes quantitats amb activitats delictives comeses en l’etapa de govern de Zaplana obre la possibilitat d’aixecar la prescripció d’aquests delictes. Les indagacions van començar quan es va trobar documentació important en un escorcoll a Marcos Benavent, exgerent de l’empresa pública valenciana Imelsa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona