Política

ELS PROTAGONISTES

Montcada, cap a una etapa decisiva per al traçat subterrani

Les forces en el govern busquen repetir els bons resultats i continuar amb els projectes en marxa, entre els quals el traçat subterrani de les vies del tren

La coalició que mantenien ICV i EUiA es trenca després que Nuet es presentés amb ERC

LAURA CAMPOS
ALCALDESSA I CANDIDATA D’EN COMÚ PODEM (ECPM)
Laura Campos (1977, ICV), alcaldessa durant els darrers quatre anys gràcies a un pacte a tres bandes, encapçala una llista en què, per primera vegada en els darrers 20 anys, no va agafada de la mà d’EUiA, el seu soci natural. La candidatura d’En Comú Podem Montcada té Mar Sempere de número 2.
JORDI SÁNCHEZ
1R TINENT D’ALCALDE I CANDIDAT D’ERC
Fill de Montcada Centre, Sánchez Escrigas és llicenciat en ciències polítiques i història per la UAB. Va decidir dedicar-se plenament a la política en el darrer mandat, en què ha fet tàndem amb Campos al capdavant del consistori com a primer tinent d’alcalde i responsable d’una de les àrees més complicades.
BARTOLO EGEA
CANDIDAT DEL PSC
Veí del barri de la Font Pudenta, el cap de llista del PSC per a les eleccions, Bartolo Egea, s’estrena com a alcaldable d’una formació que va ser la més votada en els darrers comicis i que va ostentar l’alcaldia durant 16 anys fins que el cas Mercuri de corrupció política li va acabar passant factura i va dur a la inhabilitació de Maria Elena Pérez.
ÒSCAR GIL
CANDIDAT D’ALTERNATIVA PER MONTCADA
L’actual president de l’Àrea Econòmica de l’Ajuntament, Òscar Gil (1985), encapçalarà la llista Alternativa per Montcada i Reixac, després de la ruptura entre Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) i ICV, qui no va acceptar que el coordinador d’EUiA, Joan Josep Nuet, anés amb Sobiranistes de número 4 d’ERC a les eleccions generals.
JOAN CARLES PAREDES
CANDIDAT DE JUNTS PER MONTCADA
Comercial de professió, va néixer a Montcada el 1971. Vicepresident del Consell Comarcal del Vallès Occidental, n’és president de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic i Local. Regidor a Montcada des del 2007, ara a l’oposició, va ser regidor de Promoció Econòmica i Ocupació fins al 2015, amb govern del PSC.
JOEL SEGARRA
CANDIDAT DE LA CUP
Nascut l’any 1994, Segarra és un activista ambiental i investigador en agroecologia. Des de l’activisme ha estat implicat en la lluita a Montcada i Reixac contra el conflicte ambiental provocat per la fàbrica de ciment Lafarge. Ha participat en actes de denúncia i difusió de les problemàtiques ambiental locals. Actualment treballa a la UB.
EVA GARCÍA
CANDIDATA DEL PP
Nascuda l’any 1971 a Montcada i Reixac, Eva García Rodríguez va ser diputada al Parlament de Catalunya durant les legislatures VII, VIII, IX i X. Filla de Teodoro García, regidor del PP entre els anys 1999 al 2011 i que va morir enguany als 81 anys, d’ell va heretar la seva vena política. Eva García és regidora a l’Ajuntament de Montcada i Reixac des del 2000.
De les deu llistes que s’hi presenten, vuit tenen representació a l’Ajuntament i dues són de nova creació

Laura Campos es pot considerar una persona afortunada. Fa quatre anys, la sort va voler que fos la seva llista la que s’adjudiqués el quart regidor i que, finalment, aquest fet li donés l’alcaldia de Montcada i Reixac, tot i no ser la més votada. Malgrat que el PSC va aconseguir 120 vots més en les eleccions del 2015, les llistes d’ICV-EUiA i de Cs van empatar en vots i es van disputar un quart regidor. El desempat, insòlit, es va celebrar amb un sorteig a la junta electoral de zona de Sabadell que va somriure a Campos i la va legitimar per establir un pacte d’esquerres amb ERC i Círculo Montcada. Es posava fi a anys de sociovergència en què els socialistes, massa esquitxats per la pèrdua de confiança que va provocar la implicació de l’alcaldessa Maria Elena Pérez en el cas Mercuri de corrupció política, van pagar les conseqüències. L’exalcaldessa socialista la van condemnar a set anys d’inhabilitació política. El govern municipal canviava de mans, encara que gràcies a una carambola política.

De cara a aquesta legislatura i per mantenir-se en el càrrec, Campos haurà de fer prevaldre, per sobre dels colors polítics, la tasca desenvolupada a la ciutat en els darrers quatre anys, en què la sempiterna promesa del traçat subterrani del tren de la línia de França sembla que ha arribat a una fase pròxima al final. Amb tot, la campanya ha començat amb un trencament, després que no s’ha reeditat el pacte de forces d’esquerra de candidatura conjunta entre ICV i EUiA. La coalició, que es mantenia des del 1999, no es repeteix enguany, malgrat que al mes de juliol les dues formacions expressaven la intenció de presentar-se conjuntament amb Podem Montcada sota la denominació d’En Comú Podem. Posteriorment a aquesta declaració d’intencions, la decisió del coordinador d’EUiA al municipi, Joan Josep Nuet, d’anar com a número 4 per Barcelona a la llista conjunta de Sobiranistes amb ERC en les passades eleccions generals, no va ser ben rebuda ni per ICV ni per Podem, i va acabar provocant el trencament. Nuet va ser triat diputat al Congrés després de la clara victòria dels republicans arreu de Catalunya.

Així doncs, per a les eleccions del 26 de maig són deu les formacions polítiques que han tancat llista electoral, vuit de les quals tenen representació al consistori: Alternativa per Montcada i Reixac (EUiA); Ciutadans; CUP; En Comú Podem (ICV); ERC; Junts per Montcada (PDeCAT); PSC, i PP; i dues, de nova irrupció: Vivim Montcada i Reixac i Vox.

Alguns dels partits han anat presentant les seves llistes en els últims dies, però altres formacions encara tenen pendents diversos actes de campanya i la presentació del programari. Primerenc va ser l’ICV de l’alcaldessa Laura Campos. La coalició En Comú Podem Montcada (ECPM) va aprofitar el 14 d’abril, Dia de la República, per presentar noms i eixos programàtics. El diputat Joan Mena i l’eurodiputat Ernest Urtasun van participar en l’acte públic. A Campos l’acompanyen Mar Sempere i Jéssica Albiach en una llista inclusiva en què les dones no ocupen una quota paritària sinó un lloc de decisió real.

La diputada del PDeCAT Míriam Nogueras va apadrinar el dia 1 de maig la presentació de la llista de JuntsxMontcada, encapçalada per Joan Carles Paredes, que prioritza la millora de l’accessibilitat i la connexió entre barris; la recuperació d’edificis com la Torre Na Joana com a equipament cultural, i la recerca d’una solució consensuada per a la urbanització del bosc d’en Vilaró, entre els eixos del programa.

La formació local d’ERC, soci de govern en els darrers quatre anys, amb carteres compromeses com la d’Urbanisme, presentarà llista i programa en un acte que ha de celebrar a l’Auditori Municipal (plaça de l’Església, 12) dimecres, dia 8.

L’alcaldable del PSC, Bartolo Egea, veí del barri de la Font Pudenta, on regenta un establiment d’alimentació, va tenir el suport de Miquel Iceta en la seva proclamació com a candidat, però l’acte de presentació de llista i candidatura es farà també a l’Auditori Municipal dissabte que ve, dia 11.

La CUP es presenta amb cares noves vinculades a l’associacionisme, el compromís i la cultura, i el PP repeteix amb Eva García Rodríguez com a valor segur. Pel que fa a Ciutadans, una crisi interna ha obligat la formació taronja a presentar una desconeguda Ana Pellicer com a candidata. De fet, quatre regidors de Cs han plegat abans d’acabar el mandat, els dos últims per les discrepàncies amb la direcció del partit, “que no creu en el municipalisme”, segons van denunciar.

En relació amb les dues noves candidatures, sobta la creació d’una llista al municipi del partit d’extrema dreta, encapçalada per un desconegut de la política municipal, David Passarell, qui l’any 2011, però, va anar de número 17 a la llista d’ERC. El cap de llista d’aquesta formació i primer tinent d’alcalde i responsable de l’àrea d’Urbanisme, Jordi Sànchez Escrigas, escrivia, en conèixer-se la notícia, al seu compte de Twitter: “Doncs sí, Vox es presenta a #Montcada. I sí, el seu candidat, en David Passarell, havia anat a les llistes d’@ERCmir el 2011. De 17 i amb pas fugaç, certament, però no deixo d’estar perplex.” L’altre nou partit de nova irrupció, Vivim Montcada i Reixac, presenta de cap de llista Rafa Ruiz, un antic afiliat socialista, que el 2014 forçava la formació de la rosa a fer unes primàries al partit, tot i que les va declinar i va triar de candidata per aquesta formació Maria Elena Pérez, més tard apartada pel cas Mercuri.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona
Eloi Badia
Cap de llista dels Comuns a la circumscripció de Girona a les eleccions catalanes

“Cal invertir en transport públic perquè sigui efectiu”

Girona
Política

La campanya arriba al pic amb crides als indecisos

Barcelona

Garantit el 2% a la cultura

Barcelona
POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA