Política

L’esquer per a JxCat i ERC

Iglesias desafia Sánchez a fer una coalició al juliol i comprovar que pot tenir les abstencions independentistes

La Diada i la sentència encaririen els vots al setembre

Els presos no frenen el debat del vot en contra a JxCat

“Pedro, col·loca’m a mi de ministre en un govern de coalició del PSOE amb Unides Podem i veuràs com jo et porto l’abstenció dels independentistes que necessites per creuar el Rubicó de la investidura.” Si l’oferta de l’aspirant a ministre Pablo Iglesias al president espanyol, Pedro Sánchez, tingués forma de carta oberta als feligresos progressistes, aquest seria l’encapçalament de la missiva i això és el que li ha traslladat en privat en les reunions mantingudes a La Moncloa. Després que el president espanyol en funcions hagi fixat el ple d’investidura el 22 de juliol –amb l’exigència de tenir o bé majoria absoluta el 23 o bé més sís que nos el 25–, Iglesias el desafia ara a acudir-hi amb un govern de coalició i a comprovar que pot aspirar a tenir el sí del PNB i les abstencions d’ERC i JxCat. L’avís d’Iglesias a Sánchez és un o ara o mai, perquè sospita que, si va a una revàlida al setembre, aleshores tant la Diada com la sentència del Tribunal Suprem sobre els presos encariran el preu de les abstencions.

Iglesias es va adreçar a Sánchez amb un article ahir a La Vanguardia en què pretén desmuntar el que el PSOE camufla sota l’eufemisme “govern de cooperació”: la negativa a donar ministeris a Unides Podem. Com que Sánchez i els ariets del PSOE José Luis Ábalos i Adriana Lastra presenten cada dia Iglesias com un obstacle per recollir altres adhesions, l’al·ludit els desafia a comprovar-ho en el marcador del Congrés d’aquí a vint dies. “Si es verifica la hipòtesi del PSOE i la investidura no tira endavant després de presentar un acord integral de govern de coalició, nosaltres ens comprometem a revisar la nostra posició”, proposa Iglesias.

Por de la tardor catalana

L’oferta d’Iglesias d’anar a la investidura del bracet al juliol i apartar-se i deixar a Sánchez les mans lliures al setembre per acudir-hi en solitari va descol·locar el PSOE, que ja sap que el PNB i l’independentisme no serien més al·lèrgics a un ministre de Podem que a un ministre socialista perquè així els ho ha dit el portaveu del PNB, Aitor Esteban, entre d’altres. A més, l’entorn d’Iglesias revela que ha traslladat a Sánchez un advertiment sobre el terratrèmol emocional que Catalunya viurà a la tardor, amb una eventual condemna del Suprem als presos que dinamitaria tots els ponts de diàleg amb ERC i JxCat.

El moviment d’Iglesias va remoure ERC i JxCat: a l’hora de decidir el vot, no és el mateix que Sánchez es presenti al ple del 22 amb Iglesias que si ho fa sol i fent l’ullet a Albert Rivera. De visita a Madrid, on va inaugurar l’exposició Azorín i Catalunya. De Maragall a Companys a la seu de Blanquerna, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, oferia col·laboració en el desbloqueig, que, en última instància, implicaria l’abstenció. “Hem de sortir tots de la nostra zona de confort i apostar clarament pel diàleg”, va aconsellar. Segons Aragonès, la Declaració de Pedralbes va demostrar que “és possible canalitzar el conflicte polític des de la política” i va receptar “diàleg, negociació i escoltar”.

A JxCat, el debat intern continua obert i la veu dels presos Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull a favor d’abstenir-se no frena la discussió ni desactiva els partidaris del vot en contra que hi ha al grup de Laura Borràs i Míriam Nogueras. Segons fonts de JxCat, el dilema entre el no i l’abstenció no es resoldrà fins al moment previ a la votació dels dies 23 i 25.

Sánchez sap que serà derrotat el dimarts 23, però el dijous 25 l’elecció per majoria simple seria factible amb el vot a favor dels 42 diputats d’Unides Podem (165) –serien 172 amb els sis del PNB i el del Partit Regionalista de Cantàbria– i l’abstenció dels 15 d’ERC. La descripció més gràfica del dilema de Sánchez la va oferir Ana Oramas, de Coalició Canària. “Imaginin que el PSOE tanca un acord amb Unides Podem i Sánchez s’endú l’ensurt que ERC i EH Bildu s’abstenen!”, ironitzava Oramas sobre la por de Sánchez a iniciar el camí que li doni la investidura. Precisament ahir es va presentar el Col·lectiu Primer d’Octubre, format per una setantena de militants d’ERC que defensen el no a la investidura i que reclamen que la direcció convoqui una consulta entre les bases, que també sigui telemàtica, per decidir el vot. “Dia a dia ens donen més motius per votar que no, però volem que tota la militància es pugui pronunciar”, defensava un dels seus impulsors, el barceloní Xavier Martínez Gil.

Una investidura i prou

El full de ruta de Sánchez preveu un únic ple d’investidura al juliol i no tornar-ho a intentar més al setembre, fins i tot al preu de precipitar una repetició de les eleccions el 10 de novembre. L’encarregat d’ignorar l’oferta d’Iglesias era el ministre de Foment en funcions i home fort del PSOE, José Luis Ábalos. “No crec que plantegi cap qüestió més enllà de dos moments d’investidura que nosaltres no preveiem perquè volem una sola investidura”, rebatia Ábalos. “Plantegem una sessió d’investidura definitiva, no experimental, que doni lloc a un govern immediat”, hi afegia el cap del grup del PSOE al Congrés, Rafael Simancas, per abonar la tesi de cremar les naus al juliol i renunciar a la revàlida del setembre. “Que es relaxin, que pensin en el país i deixin de pensar en el PSOE”, els rebatia Rafa Mayoral des d’Unides Podem.

Tot i que Pablo Casado li nega cada dia l’abstenció del PP i que Rivera ni tan sols acudirà a La Moncloa –en contra de la cortesia institucional– l’entorn de Sánchez insisteix que continua esperant el sí d’Iglesias i l’abstenció de la dreta. El manxec Emiliano García-Page recordava el favor al PP de Mariano Rajoy el 2016 per exigir la torna. “Jo vaig ser un dels que es van deixar pels a la gatera i gairebé el carnet del partit defensant l’abstenció perquè governés el PP. On són ara el PP i Cs?”, es preguntava el president de Castella-la Manxa.

LES FRASES

Hem de sortir tots de la nostra zona de confort i apostar clarament pel diàleg
Pere Aragonès
vicepresident de la generalitat
Imaginin que el PSOE tanca un acord amb Podem i Sánchez té l’ensurt que ERC i EH Bildu s’abstenen!
Ana Oramas
portaveu de coalició canària

El PSOE voreja ara la majoria absoluta al CIS

Enmig del bloqueig polític, el CIS va oferir ahir al PSOE una temptadora carta a favor de provar sort en una repetició de les eleccions perquè situa Pedro Sánchez a la porta de la majoria absoluta. Segons l’últim baròmetre, el PSOE escalaria en intenció de vot i obtindria un 39,5%, tres punts més que al maig. Per darrere del PSOE la segona força ja no seria el PP (13,7%) sinó Ciutadans, amb un 16,3% dels vots. El CIS diagnostica també un desinflament d’Unides Podem, que baixa 2,6 punts i queda en un 12,7%. Amb la sospita que el PSOE pot voler utilitzar el CIS per doblegar Pablo Iglesias, Rafa Mayoral advertia del risc de tornar a tirar els daus el 10 de novembre: “Seria molt perillós que el PSOE es cregués l’enquesta i hi veiés un motiu per anar a les eleccions”. Segons el CIS, la preocupació per la política està en el seu màxim històric des del 1985.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]