Política

L’ANC exigeix un front comú

Apuja el to cap als partits independentistes i els reclama unitat d’acció tant a Catalunya com a Madrid

Aposta per un Onze per “fer canviar” els partits com el 2012 i no d’“acompanyament” com els últims

La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, va deixar clar ahir que, després de les mostres de desunió dels partits independentistes les últimes setmanes, que han culminat amb el pacte de JxCat amb el PSC a la Diputació de Barcelona, l’entitat ha decidit elevar “el to d’exigència” cap als partits independentistes perquè se centrin en la “priorització de l’objectiu” i abandonin “les lluites partidistes”. Un canvi de to que ja es va veure aquesta setmana quan es van convocar concentracions davant les seus dels partits i que serà també clau el pròxim 11-S.

En declaracions a la premsa en el transcurs de la reunió mensual del secretariat nacional de l’ANC, que ahir es va fer a Girona, Paluzie va subratllar que no volen trencar “el petit fil” que els uneix amb els partits per “no contribuir a la desunió” i que cal que continuïn les mobilitzacions unitàries contra la repressió, però hi afegeix que això s’ha de combinar amb mobilitzacions també de “màxima exigència política”. Paluzie va considerar “molt greu” el pacte de la Diputació de Barcelona, que creu que ara ja és molt difícil de revertir, i va situar el següent punt destacat a l’agenda: el debat d’investidura de Pedro Sánchez del 22 i el 23 de juliol al Congrés dels Diputats. Paluzie reclama que JxCat i ERC hi “actuïn com un front” i hi juguin un paper i que “no siguin comparses de l’estratègia de Podem i dels acords d’aquests i el PSOE”. En aquest sentit, la presidenta de l’ANC reclama que es posin sobre la taula de negociació tant el dret a l’autodeterminació com elements en contra de la repressió, i que els partits catalans només s’abstinguin si els obtenen.

Pel que fa a un possible avançament electoral a Catalunya a la tardor, Paluzie va ser clara a l’hora de dir que en aquest moment de desunió seria un error: “L’ideal seria que s’anés a unes eleccions amb una estratègia teixida per reforçar la majoria independentista i reprendre el combat democràtic per la independència i de noment no sembla que hi hagi aquest escenari.”

Un 11-S més exigent

Un dels punts que va debatre ahir el secretariat nacional de l’ANC va ser el del plantejament que cal donar a l’acte de l’Onze d’aquest any, després que algunes veus hagin reclamat accions més de desobediència i menys festives. De fet, ahir mateix a l’entrada de la reunió es van trobar una vintena de socis demanant Més accions i menys exhibicions i un paper de més pressió als partits.

Tot i que quan Paluzie va atendre la premsa encara no s’havia debatut, la presidenta ja va avançar que la idea és “retornar” a mobilitzacions “molt més exigents” amb els partits en lloc de fer “manifestacions d’acompanyament a la classe política” com havia passat en els anys en què es compartia l’objectiu del referèndum. “Després de l’espectacle d’aquesta setmana i del partidisme a què sembla que estan retornant els partits, la gent ha d’entendre que de la mateixa manera que el 2012 se’ls va fer canviar, ara se’ls pot fer tornar a canviar”, va remarcar Paluzie. La líder de l’ANC va defensar que l’Onze hi ha d’haver una manifestació perquè considera que “abandonar l’espai d’una mobilització massiva, amb gent de tota mena, no seria el millor, ja que hi ha altres accions que no les faria tothom”.

LES FRASES

En la investidura del PSOE voldríem que actuessin com un front i que tinguessin un paper, no que facin de comparses de Podem
L’ideal per anar a unes eleccions catalanes seria que hi hagués una estratègia teixida i ara no és així
Elisenda Paluzie
presidenta de l’anc

La CUP veu eleccions a la primavera

redacció

La CUP treballa amb la idea que Catalunya tornarà a les urnes com a molt tard la primavera que ve, segons va dir ahir l’exdiputada Eulàlia Reguant a Catalunya Ràdio. Reguant va explicar que la CUP té previst avui, en l’assemblea nacional que la formació celebrarà a Celrà, començar a “posar les bases d’una nova proposta política” enfocada a uns eventuals comicis amb “voluntat de revertir la resignació que s’ha instal·lat a les institucions catalanes i en part del moviment independentista”. Reguant va confirmar que “certs lideratges” de la CUP, que “s’han convertit en lideratges de país”, podrien tornar-se a presentar a les eleccions si s’aprova la idea d’ampliar el límit d’un mandat als diputats al Parlament. D’altra banda, Reguant va descriure com un “espectacle lamentable” l’acord a la Diputació de Barcelona entre el PSC i JxCat i va lamentar que els partits del govern es barallin “pel repartiment de cadires”. L’exdiputada també va assenyalar que “tothom ha assumit que la República no existeix”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries