Política

La CUP aposta per teixir aliances a llarg termini per a un nou embat contra l’Estat

Creuen que cal “acumular forces” per encarar una fase de resolució del conflicte que no ha arribat

La formació debat el procés per elaborar la llista

La CUP ja fa setmanes que manté reunions amb organitzacions anticapitalistes, feministes, ecologistes i moviments populars per “teixir aliances a llarg termini en el marc d’un conflicte polític obert” que permetin formar una candidatura que tingui més força i capacitat “per generar un nou embat” contra l’Estat espanyol. Així es va expressar ahir la portaveu del secretariat nacional del partit, Maria Rovira, després d’un consell polític extraordinari en què van posar les bases de la proposta amb què es presentaran als pròxims comicis catalans, que estan pendents de la convocatòria del president del govern, Quim Torra, un cop s’hagi aprovat el pressupost de la Generalitat.

Rovira va defensar que ara cal “acumular forces” que permetin arribar a “una fase de resolució” del conflicte, ja que la formació considera que encara no s’ha arribat a aquest marc de ruptura vinculat a “la conquesta de drets socials i democràtics amb l’exercici efectiu del dret a l’autodeterminació”, va reblar Edgar Fernández, també portaveu dels anticapitalistes, davant dels mitjans al parc de l’Estació del Nord de Barcelona. Per aquest motiu la proposta de la CUP depèn de ser “moltíssims més” i “més decisius que mai” i se centraran a “aglutinar el descontentament de totes aquelles persones que han vist com altres projectes polítics quedaven absorbits per dinàmiques institucionals” mentre no els solucionaven els problemes. Rovira considera: “Si som més forts a les institucions podrem condicionar l’agenda política del país”, situant-hi el referèndum –o un altre mecanisme que no va concretar–, la desobediència i la necessitat de serveis públics.

Sobre la taula de diàleg entre els dos governs, la portaveu de la CUP va assegurar que sorgeix d’un pacte entre el PSOE i ERC “per una investidura que estabilitza el règim” i que la formació anticapitalista “no negarà mai la necessitat de dialogar”, però que sempre ha recalcat que “només es pot anar a negociar com s’exerceix el dret a l’autodeterminació”. A més de reclamar la fi de la repressió dels que defensen els drets socials, polítics i civils. Una demanda que Rovira també va traslladar al govern de la Generalitat perquè aturi “la repressió contra l’independentisme i els moviments populars que s’estan trencant la cara per defensar aquests drets”.

Programa i llista

Basant-se en aquestes premisses, la formació anticapitalista abordarà ara l’elaboració del programa electoral i també el procés per elaborar la llista que finalment es presenti. Malgrat que al juliol l’assemblea nacional de la formació va aprovar que els càrrecs supramunicipals d’elecció directa poguessin ampliar-se fins als dos mandats, fet que obria la porta al fet que poguessin repetir les actuals diputades al Parlament, dues de les quals, Maria Sirvent i Natàlia Sànchez, també eren presents ahir davant dels mitjans, Rovira va esquivar parlar de noms i es va limitar a dir que “totes les persones poden entrar a una llista” que respondrà al programa polític.

LES FRASES

Estem en un moment d’acumulació de forces en el marc d’un conflicte polític amb l’Estat que segueix obert; no en el marc de resolució
El govern d’aquí ha d’aturar la repressió contra els moviments populars i l’independentisme
Maria Rovira
PORTAVEU DEL SECRETARIAT NACIONAL DE LA CUP
Es negocien les condicions amb què s’apliquen els drets, però en cap cas es negocien els drets
Edgar Fernández
PORTAVEU DEL SECRETARIAT NACIONAL DE LA CUP


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia