Política

Zapatero buscarà un acord estable i apunta a CiU i PNB

Un govern estable des del primer dia. Aquest és l'objectiu de José Luis Rodríguez Zapatero de cara a la legislatura que s'enceta i en la qual va assenyalar que buscarà com a principals interlocutors CiU i el PNB. El líder del PSOE, però, no vol tancar-se cap porta i insistia que si bé només el grup català li pot garantir els escons que necessita, hi ha altres formacions amb les quals vol treballar en un futur, i va citar IU i el BNG.

Després d'una primera compareixença al matí a la seu de Ferraz, durant la qual semblava apuntar només al País Basc, Zapatero, ahir a la nit, en declaracions a Tele-5, admetia que CiU i el PNB, pel seu nombre d'escons –11 i 6 respectivament–, intentarà que siguin els principals interlocutors per tancar aquest acord estable en el temps i que s'ha de concretar en un primer moment en el debat d'investidura.

El líder del PSOE trencava així amb la fredor envers CiU que havia mostrar al matí. La mateixa que havia dedicat al PSC de José Montilla, artífex en bona part de l'increment d'escons del PSOE. El guanyador del 9-M, en la seva primera anàlisi del futur, va preferir mirar cap a l'escenari basc, passant per alt el mapa polític català, des d'on li poden arribar més exigències.

CiU, força frontissa
Zapatero és conscient que, un cop més, tots els ulls –fins i tot els d'alguns membres del PSOE– estan posats en Catalunya després del resultat aconseguit pel PSC i per la capacitat del grup de Josep Antoni Duran i Lleida de mantenir-se com a força frontissa.

En un primer moment, doncs, semblava que no volgués que això agafés relleu i va emfasitzar el també històric resultat del PSE a Euskadi. Alhora, només va citar expressament el PNB per avançar que el seu president, Iñigo Urkullu, li havia garantit la nit anterior la seva predisposició a mantenir el diàleg.

No obstant això, en el torn de preguntes, Zapatero va referir-se a l'àmplia victòria del PSC apuntant que esperava "l'excel·lent" resultat. De l'altra qüestió catalana, la posició del grup de CiU com a futurs socis, el líder del PSOE va limitar-se a dir que en els propers dies trucarà a Duran per saber "quina és la seva actitud i els seus objectius". Zapatero volia deixar palès que té diferents opcions i la que més volia destacar és el front comú amb PNB i BNG, encara que la formació basca té l'inconvenient del referèndum del lehendakari. I, en el cas de CiU, a Zapatero també li pesa com una llosa el tripartit. Ahir mateix, preguntat sobre si creia que es trencaria el govern català, va subratllar que el govern català "es decideix a Catalunya". "Ni sóc al Parlament ni tinc cap intenció de ser-hi", va afegir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
polítiques

Junqueras deixarà la direcció d’ERC després del 9-J

barcelona

Mort per extenuació a Gaza

Barcelona
Marcel Comas
Cap de l’oposició a Montmeló (Canviem Montmeló)

“S’ha de poder fer més en salut, educació i habitatge”

Montmeló
Cristina Capó
Alcaldessa de Santa Pau (Units per Santa Pau-AM)

“Volem que el castell torni a ser el cor de Santa Pau”

Santa Pau
Estat Espanyol

Una comunitat de monges de Burgos abandona l’església catòlica

Barcelona
estats units

Biden i Trump acorden celebrar dos debats electorals televisats

barcelona
Països Baixos

L’extrema dreta arriba a un acord de coalició amb tres partits de centre i dreta

Barcelona
Suïssa

Condemnen un exministre gambià per crims contra la humanitat

barcelona
Política

Mor Imma Costa, alcaldessa de l’Ajuntament del Montmell durant 16 anys