Política

Perú

La fiscalia obre diligències contra Boluarte per encobrir el seu germà

La presidenta assegura que no es planteja dimitir després de l’arrest del seu germà Nicanor i del seu advocat, investigats per tràfic d’influències

El govern va desmantellar dijous la unitat especial de la policia que assistia l’equip especial de fiscals contra la corrupció

La fiscalia del Perú ha obert diligències prèvies contra la presidenta del país, Dina Boluarte, per haver suposadament intentat encobrir el seu germà, Nicanor Duarte, detingut ahir divendres per un cas de tràfic d’influències. La investigació, que s’estén al ministre d’Interior, Walter Ortiz, se centra en presumptes delictes contra l’administració pública, en la modalitat d’encobriment personal, i d’abús d’autoritat.

L’obertura de diligències està relacionada amb la decisió del govern de desactivar la unitat de la Policia Nacional encarregada d’assistir l’Equip Especial de Fiscals contra la Corrupció del Poder (Eficcop), que investiga de manera exclusiva casos d’alts funcionaris. La força especial va ser desmantellada dijous, un dia abans de la detenció de Nicanor Duarte. És per aquest motiu que el Ministeri Públic ha decidit investigar si els funcionaris de l’executiu que van ordenar la mesura van cometre un delicte per intentar evitar a la desesperada les detencions.

El fiscal general interí del Perú, Juan Carlos Villena, ha exigit la “immediata” reposició de l’equip policial i ha confirmat que la seva oficina està “avaluant les mesures” que li corresponen d’acord amb les seves “atribucions constitucionals”.

El portaveu de la Presidència del Parú, Fredy Hinojosa, ha assegurat en una roda de premsa aquesta dissabte a al matinada (divendres al Perú) que “de cap manera existeix la possibilitat d’una renúncia” de Dina Boluarte després de la detenció del seu germà Nicanor i també de l’advocat de la presidenta, Mateo Castañeda. El portaveu ha assegurat que el govern no pretén interferir en l’exercici de les funcions dels altres poders públics i ha subratllat que “no existeix cap mena d’entorpiment a la tasca judicial o del Ministeri Públic”.

Hinojosa ha reconegut que Boluarte es va reunir dimarts, dos dies abans de la detenció del seu germà, amb el cap de al Divisió de Delictes d’Alta Complexitat de la Policia, el coronel Franco Moreno, que s’encarrega de donar suport a les investigacions d’anticorrupció de la fiscalia. No obstant això, ha defensat que va ser “una visita pública, en una institució de l’Estat, en horari hàbil” i no “una reunió clandestina”, motiu pel qual ha demanat evitar “qualsevol suspicàcia”.

Operació contra els ‘Waykis’

La fiscalia va ordenar ahir deu dies de presó preventiva per a Nicanor Boluarte, a qui acusa de ser el líder d’una suposada organització criminal anomenada Los Waykis en la Sombra. Nicanor hauria utilitzat la seva influència per designar a diferents regions del país, prefectes i subprefectes, els representants de confiança de l’executiu, sense que li correspongui fer-ho. Aquests nomenaments irregulars tindrien l’objectiu d’aconseguir la inscripció del partit polític Ciutadans pel Perú (CPP), que donaria suport a la presidenta.

Quan va ser preguntada per aquestes investigacions, la presidenta Boluarte va negar aquesta operació i va acusar els mitjans de difamar el seu germà. “Ell no està participant absolutament en res, en cap organització de cap partit utilitzant els prefectes o subprefectes o algun mitjà econòmic de l’Estat”, va afirmar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.