Política

Vidal-Quadras "estaria encantat" si pogués parlar català a l'Eurocambra, però troba "provincià" demanar-ho

Parlament Europeu

L'eurodiputat del PP i vicepresident primer del Parlament Europeu, Aleix Vidal-Quadras, assegura que "estaria encantat" si pogués parlar en català a l'Eurocambra, però troba "provincià" insistir a demanar-ho.

Dit això, adverteix que aquesta "mania gairebé ridícula" de reivindicar l'ús de la llengua catalana a les institucions europees "rebaixa" els catalans i els fa "aparèixer com una gent molt miop". Vidal-Quadras al·lega que el multilingüisme "en les institucions internacionals té un límit" i que autoritzar el català seria "pressupostàriament, estructuralment i logísticament impossible".

Així doncs, Vidal-Quadras es defensa de la resta d'eurodiputats catalans, que l'acusen de boicotejar qualsevol intent que el català es pugui fer servir a Brussel·les i Estrasburg, afirmant que "estaria encantat" i "feliç i content" de parlar la llengua catalana a l'Eurocambra.

"Vostè creu que a mi no m'agradaria parlar en català al Parlament Europeu? Dons sí, estaria encantat, vaig estar onze anys parlant català al Parlament de Catalunya i tan feliç i content, però aquí les coses són com són i aquesta insistència és contraproduent", assevera Vidal-Quadras, que va presidir el PP a Catalunya entre 1991 i 1996.

L'eurodiputat del PP nega que hi hagi cap "problema de mala voluntat" i argumenta que l'Eurocambra ja destina a la traducció i interpretació "la meitat del personal i prop d'un terç del seu pressupost, uns 400 milions d'euros".

"Si introduïm una llengua que no és oficial a l'Estat sinó cooficial en una part, provocarem que moltes altres llengües que es troben en aquesta mateixa situació reclamin lògicament rebre el mateix tracte", alerta Vidal-Quadras, recordant que a l'ONU "es treballa només amb sis idiomes" i a la Comissió Europea "amb només tres, l'anglès, el francès i l'alemany".

Pöttering, "desconcertat per l'obsessió identitària"
Vidal-Quadras tambe adverteix que el president del Parlament Europeu, l'alemany Hans-Gert Pöttering, va quedar "desconcertat" de la visita que va fer a Barcelona el 26 de gener.

Després del col·loqui que va oferir a la Fundació Pere Tarrés, Pöttering "va quedar una mica frapat" i "va treure la impressió que estava davant d'una societat obsessionada per la qüestió identitària i indiferent a coses que són bastant més importants que no pas si es pot fer servir el català a Brussel·les o no".

Advertir Tremosa
En aquest context, l'eurodiputat català del PP ha advertit al candidat de CiU a les europees, Ramon Tremosa, que "farà el ridícul" i "es trobarà absolutament fora de lloc" si porta al Parlament Europeu "dèries secessionistes i bajanades".

Vidal-Quadras ha elogiat la feina de l'encara eurodiputat Ignasi Guardans. Ha destacat la seva actitud treballadora i activa i les seves "actuacions molt assenyades", sobretot en qüestions econòmiques i socials de l'àmbit català.

D'altra banda, ha criticat el "molt greu desconeixement" de l'Eurocambra que, segons ell, té Tremosa, "una persona sense cap experiència europea en sentit polític" però de qui espera "que ho aprengui ràpid, pel bé de Catalunya".

 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
judicial

L’ANC i els CDR es mobilitzaran el 9J per l’empresonament d’Abel Mora

barcelona
ELECCIONS EUROPEES

Els neerlandesos voten avui amb l’ultradretà PVV i l’esquerra com a favorits

BARCELONA
política

La llei d’amnistia es publica al Butlletí Oficial de les Corts

barcelona
guerra a gaza

Espanya se suma a la causa de Sud-àfrica contra Israel per genocidi en el TIJ

barcelona
política

ERC rebutja fer una llista unitària independentista en cas de repetició electoral

barcelona
guerra a gaza

Almenys 35 morts en un atac israelià contra una escola de l’ONU a la Franja

barcelona
guerra a gaza

Dimiteix el jutge que representava Israel en el cas de genocidi davant la Haia

barcelona
80 ANYS DEL 'D-DAY'

Un desembarcament que ressona avui

Caen (Normandia)
Toni Segarra
Cap de l’oposició d’Unitat per Argentona

“Hi ha temes encallats des de fa anys on vull fer de mediador”

Argentona