Política

Eleccions gallegues l'1 de març

Les eleccions gallegues se celebraran l'1 de març de 2009, segons ha anunciat aquest dijous al Parlament el president de la Xunta, Emilio Pérez Touriño.

Amb la tria d'aquesta data, Touriño posa fi a les especulacions que s'arrosseguen des de l'estiu i evita que els comicis gallecs s'ajuntin amb els europeus, que seran el 7 de juny. Finalment, doncs, el govern dels socialistes i el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) gairebé haurà esgotat la legislatura, la primera sense Fraga, ja que les eleccions es faran només tres mesos abans de la data.


Les últimes eleccions gallegues van ser el 19 de juny de 2005 i el PP hi va perdre la majoria absoluta por un escó, de manera que es va donar pas al govern del PSdeG i el BNG, després de 16 anys de Manuel Fraga al front de la Xunta.

En aquell moment, en unes eleccions que van ser anticipades, el PP va aconseguir 37 escons, un menys dels 38 que sumaven els 25 del PSdeG  i els 13 BNG.

En aquests tres anys llargs de govern presidit pel socialista Pérez Touriño amb el suport del BNG d'Anxo Quintana, el Bloc Nacionalista ha derivat cap a posicions més de centre, descafeïnades des del punt de vista de l'ala esquerra de la coalició, més propera a la línia de líder anterior, Xosé Manuel Beiras, que el 1997 va situar el BNG com a segon grup de la cambra gallega, per sota del PP i per sobre dels socialistes.

Les properes eleccions, per tant, serviran per comprovar si aquesta evolució ha fet perdre electors al BNG.

Tant Pérez Touriño, que espera rendibilitzar la seva acció de govern com a president, com Quintana repetiran com a caps de llista dels seus partits: Touriño serà cap de cartell per tercera vegada i Quintana per segon cop.

El que s'estrenarà serà el nou líder del PP gallec, Alberto Núñez Feijóo, després que Fraga es presentés per últim cop el juny de 2005 i tornés a guanyar però perdés la majoria absoluta.

 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.