Articles

Carnaval electoral a Galícia

D'AVUI.cat

Hi haurà eleccions autonòmiques a Galícia l'1 de març, amb tota l'esquizofrènia que això implica per a un país on quasi ningú vol ser gallec però on tothom es proclama galleguista. Perquè els gallecs patim de un mal atroç anomenat localisme, que ens fa sentir-nos de Vigo, de la Corunya, de Lugo... amb una mena d'identitat fratricida que es referma lluitant uns contra els altres.

A Galícia podria haver-hi un bon aeroport a Santiago de Compostel·la, però en lloc d'això preferim tenir-ne tres de segona categoria. A Galícia hi havia una antiga i prestigiosa Universitat, però ens va semblar millor fer-los la seva a la Corunya i Vigo, perquè totes tres siguin més irrellevants.

Amb raó l'expresident de la Xunta, Xerardo Fernández Albor (PP), va celebrar en el seu dia la tria successòria d'Aznar en favor de Rajoy descrivint don Mariano com un gran galleguista (sic). No mentia. A Galícia tots som galleguistes. Hi va haver un temps en què hi havia una única excepció: Francisco Vázquez, alcalde de "La Coruña" [la forma castellana, en lloc de la gallega Coruña, sense article], però quan va marxar al Vaticà, aquí ens vam quedar ja tots els galleguistes de pro sense excepció.

Com que a la pràctica això no significa absolutament res, Alberto Núñez Feijoo o Rosa Díez poden proclamar aquest “sentiment galleguista” sense problemes mentre estan contra la reforma de l'Estatut, treballen per mantenir la llengua gallega com a subalterna del castellà i s'indignen perquè s'ensenya als nens a l'escola. I això que les estadístiques d'ús del gallec entre la població son pitjors que quan vivia Franco.

Per això Touriño ha convocat les eleccions quan les ha convocat. No ha estat per evitar que coincideixin amb les europees, no. Ha estat per aprofitar el carnaval, perquè en un ambient de màscares i burles serà més senzill anomenar galleguisme el simple sucursalisme dels socialistes i dels populars gallecs i dir-ne nacionalisme del tènue possibilisme al qual s'ha vist reduït el BNG després dels primers quatre anys de la seva història en el poder.

Per llegir l'original en gallec, CLIQUEU AQUÍ
 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.