Política

El PP fracassa en l’intent de censurar la gestió del segrest

El grup de Rajoy vol reprovar ministres, però perd la moció en què exigia responsabilitats a l’executiu central per la descoordinació en la crisi de l’‘Alakrana’

El PP va perdre la primera batalla per intentar que el Congrés censuri l’executiu de José Luis Rodríguez Zapatero per la mala gestió de la crisi de l’Alakrana. El grup de Mariano Rajoy no va aconseguir ahir sumar suports suficients a una moció que exigia responsabilitats i explicacions a la plana major del govern espanyol per la “descoordinada gestió” de la crisi del tonyinaire, ja que només va arrossegar PNB i BNG.

La moció havia estat presentada dies abans de l’alliberament, dimarts passat, dels segrestats, i es referia a l’increment de mesures de seguretat dels vaixells amb la possibilitat d’embarcar-hi militars. El PP va aprofitar aquesta iniciativa per afegir-hi una declaració genèrica de petició deresponsabilitats i per encabir-hi algunes exigències del PNB i el BNG per poder sumar-hi els seus vots.

Abstenció de CiU
El que no va aconseguir, però, és el suport de CiU i CC, que finalment van optar per abstenir-se amb l’argument que abans de demanar responsabilitats sobre els fets volen conèixer les explicacions que s’ha compromès a donar l’executiu espanyol en els propers dies. A banda d’aquestes abstencions, el PSOE va salvar una possible derrota sumant els seus vots als de ERC, IU i ICV. Finalment, el rebuig a la moció dels populars va reunir 172 vots enfront els 159 dels seus impulsors i onze abstencions.

Després del debat, el portaveu socialista José Antonio Alonso es vantava de la derrota de les tesi populars i criticava la política del tot val iniciada per la direcció de Rajoy un cop alliberat el vaixell. Això sí, malgrat que no va prosperar la moció, el debat va ser força dur, i des del PP s’insistia que serà només l’avantsala dels que intentaran forçar en els propers dies per demostrar “la ineficàcia” de l’executiu central davant la crisi provocada pel segrest del vaixell.

Per tot plegat, el PP no dóna res per perdut i ja es prepara per a un segon assalt, i, a banda de reclamar la presència de Zapatero al ple, ha presentat una bateria de reprovacions que es veuran en el properes setmanes i que afecten la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega; la ministra de Defensa, Carme Chacón, i el ministre de Justícia, Francisco Caamaño.

A tots ells se’ls considera responsables de la imatge de desgavell que ha ofert l’executiu durant els 47 dies que del segrest. A banda, el PP també exigia ahir la presència a la comissió de secrets oficials del director del CNI, els serveis d’intel·ligència, Félix Sánz Roldan, perquè expliqui els “dubtes” generats per les explicacions de Chacón.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estats Units

Biden creu que els soldats que van lluitar contra Hitler ara voldrien aturar Putin

Barcelona
guerra a europa

Biden anuncia davant Zelenski un nou paquet d’ajuda militar a Ucraïna

barcelona
regne unit

Sunak demana disculpes per haver marxat de la cerimònia del Dia D

barcelona
guerra a europa

Suïssa descarta un acord durant la conferència sobre Ucraïna, sense Rússia

barcelona
ELECCIONS EUROPEES

El torn d’Irlanda i la República Txeca

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu parlarà davant el Congrés dels EUA el pròxim 24 de juliol

barcelona
Montse Capdevila
Alcaldessa d’Argentona (TXA)

“La gent ha de saber per què gasta més aigua del permès”

Argentona
Eleccions Europees

L’extrema dreta es dispara en els Països Baixos, segons els sondejos

Barcelona
Estat Espanyol

El jutge defensa que pot citar Begoña Gómez enmig del període electoral

Barcelona