Política

Chacón és qui té més números per acabar reprovada pel cas ‘Alakrana’

El PP demana un càstig polític per als titulars de Defensa i Justícia, i per a De la Vega

Amb l’alliberament dels 36 pescadors del vaixell Alakrana segrestats a Somàlia, les seves famílies van començar a respirar tranquil·les. En canvi, qui no es va treure la pressió de sobre és el govern espanyol i, sobretot, la seva ministra de Defensa, Carme Chacón. Tothom sabia que el PP aparcaria el silenci i començaria a exigir responsabilitats. I, veient les reaccions d’ahir al Congrés de Diputats, qui té més números d’acabar rebent és Carme Chacón .

El president del PP, Mariano Rajoy, va convocar una roda de premsa per anunciar que s’obria la veda: “La gestió abans, durant i després del segrest ha estat pèssima”. Quedava enrere l’absència de crítiques en què, per “responsabilitat” afirma Rajoy, s’havien refugiat els populars. Seguidament, el líder del PP va anunciar que demanaran la compareixença del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero al Congrés. També sol·licitaran la reprovació de la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, i dels ministres de Defensa i Justícia, Carme Chacón i Francisco Caamaño, respectivament.

Qui es va explicar a continuació va ser el portaveu del PNB, Josu Erkoreka, a qui, sovint, alguns diputats i periodistes havien retret la insistència a l’hora de parlar de la seguretat dels vaixells de pesca a la cambra. Erkoreka va assegurar que es miraran “amb afecte” les propostes de reprovació del PP. Fonts del grup parlamentari assenyalaven després que, si s’haguessin de pronunciar a hores d’ara, hi votarien a favor. No obstant això, prefereixen esperar que Fernández de la Vega, tal com ha anunciat, doni explicacions a la cambra.
A més, des del PNB també adverteixen que no podran doanr suport a les reprovacions en cas que el PP ho aprofiti per abocar crítiques al govern espanyol més enllà del que ha passat amb l’Alakrana. Que “si es passen tres pobles”, tal com expliquen aquestes fonts, no els seguiran el joc.

CiU ho té clar
Qui té molt a dir en aquesta possible recusació és Convergència i Unió. En la mateixa línia del PNB, la federació vol escoltar primer els arguments de l’executiu espanyol sobre la gestió del segrest. El seu portaveu, Josep Antoni Duran i Lleida, vol que tant Chacón com el director general del CNI, Félix Sanz, s’expliquin a la comissió de secrets oficials.

No obstant això, fonts del grup asseguren que, si s’ha de triar una persona que hagi d’assumir responsabilitats en aquest cas, és la ministra de Defensa. I és que, tal com assenyalava fa uns dies el diputat de CiU Jordi Xuclà, “una vegada més, Moratinos ha hagut d’apagar el foc encès per Defensa”, en referència a les gestions fetes pel ministre d’Exteriors amb l’objectiu d’esmenar decisions del ministeri de Chacón.

PP, CiU i PNB sumen 169 diputats i estan a sis de la majoria, que podrien aconseguir amb els 5 diputats d’ERC-ICV-IU, i amb la representant de Nafarroa Bai, Uxue Barkos, a part del que fes el BNG.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

En marxa el moll artificial per desembarcar ajuda humanitària

Barcelona
Religió

El Vaticà canvia el procediment per reconèixer aparicions i revelacions

Barcelona
Política

ERC deixa en mans de la militància el seu posicionament en la investidura

barcelona
Guerra a Gaza

Israel recupera els cossos de tres ostatges morts el 7 d’octubre

Barcelona
Eslovàquia

Robert Fico és operat per segona vegada després de l’atemptat

Barcelona
política

La policia espanyola denúncia la Comissió de la Dignitat al TSJC

barcelona
Guerra a Europa

Putin justifica que l’ofensiva a Khàrkiv és per protegir la regió fronterera

Barcelona
Guerra a Europa

Un atac ucraïnès amb drons a Crimea provoca talls de llum a Sebastòpol

barcelona
política

L’ANC vol que es “depurin responsabilitats” pel fiasco de Mas al TEDH

barcelona