Política

L’ascens de l’independentisme agita l’escenari polític català

Els partits sospiten que el salt sobiranista es veurà a les consultes

L’ascens de l’independentisme que detecta la macroenquesta de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), i que ahir va avançar l’AVUI, està agitant l’escenari polític català. Dirigents de diversos partits preguntats sospiten que les consultes del 13 de desembre reflectiran aquest increment del sobiranisme al país, tenint en compte la mobilització que ja s’està detectant en diverses comarques.

Existeix entre els partits catalans la convicció que el laberint de l’Estatut al Tribunal Constitucional està desacreditant la via autonòmica i ha provocat una onada de desafecció catalana que desembocarà amb força en els referèndums. L’independentisme sociològic està més fort que mai, tot i que les enquestes no són un barem absolut. El Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat ha apuntat sempre una tendència més modesta de l’independentisme, coincidint amb el fet que introdueix un ampli ventall d’opcions a triar en el model d’Estat. Avui presentarà el seu darrer sondeig.

CDC i ERC ho oloren
Les direccions de CDC i ERC estan olorant aquests moviments en el catalanisme i han decidit apostar fort per les consultes. Inicialment els convergents es limitaven a “acompanyar” la votació de mocions als ajuntaments. Però han acabat mobilitzant-se també dirigents. El número dos de CDC, Felip Puig, va fer dimecres un acte a favor de la consulta a Vilanova i la Geltrú, i avui Francesc Homs protagonitzarà un míting conjunt amb l’eurodiputat d’ERC Oriol Junqueras a Taradell (Osona).

CiU és conscient que no tot el seu electorat és independentista, i per això Artur Mas posa també pesos a l’altre platet de la balança. Recorda sistemàticament que CiU té enquestes que apunten que en un vot real d’autodeterminació el no seria molt fort. “Tenim detectat que amb nivells de participació no gaire alts podria guanyar el sí, però a mesura que creixés la participació s’aniria decantant cap al no”, assenyalava ahir.

ERC espera que la mobilització independentista afavoreixi una recuperació del partit republicà, castigat pel segment del seu electorat que discrepa del pacte amb el PSC. És la primera vegada en molts mesos que la militància republicana treballa amb plena satisfacció fora del paraigua del tripartit amb un objectiu independentista. El president d’ERC, Joan Puigcercós, intentava ahir aprofundir en aquesta veta, insistint que l’independentisme és l’objectiu dels republicans des de fa més de 20 anys i que ara aquest objectiu agafa centralitat.

Les consultes sobiranistes topen amb el recel dels dos partits amb lligams estatals, el PSC i el PP. Els socialistes no és només que majoritàriament discrepin de la independència, sinó que sobretot no volen situar el debat polític català en aquests paràmetres. La consigna del PSC per a això és no tensar aquesta discussió que tant convé al sobiranisme. La reacció de la caverna mediàtica desmobilitza una part de l’electorat socialista més vinculat al PSOE, que s’espanta per les consultes i el fet que el PSC governi amb ERC. I el debat provoca tensions al tripartit, perquè els seus integrants se situen en bàndols contraposats. Cap dirigent del PSC no va accedir ahir a fer declaracions públiques sobre l’enquesta.

El PP, en canvi, fa evident el seu enfrontament amb les consultes. És totalment hostil als referèndums i s’aprofita que té l’electorat més cohesionat en aquesta línia anticatalanista, juntament amb el de Ciutadans. El número dos del PP català, Jordi Cornet, replicava ahir a l’enquesta de la UOC remarcant que els independentistes són una minoria a les eleccions catalanes. I afegia que la majoria de ciutadans se senten “tan catalans com espanyols”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
POLÍTICA

Illa, guanyador amb 37 o 40 escons, seguit de Junts (33-36) i ERC (24-27), segons el sondeig de 3Cat i RTVE

BARCELONA
Guerra a Gaza

Egipte se suma a la demanda per genocidi contra Israel al TIJ

Barcelona
Guerra a Gaza

L’exèrcit israelià reprèn l’ofensiva al nord de l’enclavament palestí

Barcelona
Guerra a Gaza

Biden afirma que hi hauria “un alto el foc demà” si Hamàs allibera els ostatges

Barcelona

La participació a les 18 hores s’alenteix i s’equipara a les més baixa del 2021

BARCELONA
guerra a europa

S’intensifiquen els atacs russos a Khàrkiv

barcelona

Els candidats voten fent crida a la participació amb alguns laments pel col·lapse a Rodalies

BARCELONA
política

En marxa la jornada electoral del 12M amb més de 2.500 col·legis per anar a votar

barcelona
caucas

Nova massiva protesta contra la llei “d’influència estrangera” a Geòrgia

barcelona